Šéf komise vyšetřující loňské boje v Gaze po izraelské kritice odstoupil

Jeruzalém - Šéf komise OSN pověřené vyšetřováním loňských bojů v Pásmu Gazy William Schabas odstoupil ze své funkce. Izraelská strana jej obvinila ze zaujatosti. Vadí jí, že Schabas v roce 2012 vykonával blíže nespecifikovanou poradenskou činnost pro Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP). Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navrhl, aby proto OSN odložila projednávání zprávy vyšetřovatelů, kterou komise pod vedením Schabase vypracovala.

„William Schabas je jedním z velmi známých a hlasitých kritiků Izraele. Je to člověk, který se v roce 2012 nechal slyšet, že ze všech lidí na celé planetě by před mezinárodním vyšetřovacím soudem nejraději viděl úřadujícího premiéra Izraele Benjamina Netanjahua. Proto se stal terčem velmi tvrdé izraelské, ale také kanadské a americké kritiky,“ vysvětluje blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

Kanadský profesor mezinárodního práva William Schabas odstoupil kvůli obvinění ze zaujatosti vznesené Izraelem. Za kampaní proti němu stojí především premiér Benjamin Netanjahu a ministr zahraničí Avigdor Lieberman. Ten na Schabasovu adresu prohlásil, že pověřit tohoto člověka vyšetřováním bojů v Gaze je stejné jako dát Kainovi za úkol zjistit, kdo zabil Ábela.  

Schabas dnes v izraelské televizi řekl, že „Netanjahu i Lieberman jsou odborníci na směšná prohlášení“. „Netanjahu volal po mém odvolání z vedení komise ode dne, kdy jsem byl do jejího čela jmenován,“ dodal Schabas. Svou rezignací chtěl prý zabránit, aby „osobní útoky odvedly pozornost od podstaty věci, a tou je zjednání spravedlnosti pro oběti“.

Jakub Szántó komentuje odstoupení Williama Schabase (zdroj: ČT24)

Vyšetřování zadala Rada OSN pro lidská práva. O té však izraelská strana také tvrdí, že je zaujatá.„Přijala více rezolucí proti Izraeli než proti Íránu, Sýrii a Severní Koreji dohromady,“ řekl na adresu působení rady v roce 2014 izraelský premiér.

Svůj závěr vyvozený z vyšetřovací zprávy o Gaze má rada zveřejnit 23. března. „Po odstoupení Williama Schabase je čas na to odložit zprávu, kterou jeho komise sepsala,“ sdělil dnes Netanjahu. „Dá se očekávat, že i poté, co z jejího čela odešel William Schabas, tak komise nakonec dokončí svoji zprávu a pravděpodobně přesně 28. března se dozvíme výsledky,“ soudí Szántó. 

Rada OSN pro lidská práva nařídila vyšetřování z důvodu podezření, že se izraelská armáda dopustila válečných zločinů. Izrael zahájil loni v létě padesátidenní ofenzivu v Pásmu Gazy, aby zastavil palestinské raketové útoky. Boje nepřežilo více než 2 000 Palestinců, většinou civilistů. Na izraelské straně je sedm desítek obětí.