Rusové se už bez pasu na Ukrajinu nepodívají

Kyjev – Rusové budou od března k překročení hranic s Ukrajinou potřebovat cestovní pas. Doteď jim stačil jen průkaz totožnosti. Omezen má být i volný příhraniční styk. Podle ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka nový hraniční režim lépe zajistí zájmy národní bezpečnosti. Moskva na oplátku pohrozila zavedením víz. Nová opatření prý zasáhnou desetitisíce Rusů, kteří mají na Ukrajině příbuzné nebo tam dojíždějí za prací.

Zákon o takzvaném malém pohraničním styku usnadňoval cestování občanům hraničních oblastí. Podle Jaceňuka ale neodpovídá evropským normám. Ministerstva vnitra a zahraničí proto dostala od premiéra pokyn dojednat s ruskou stranou nové podmínky turistického ruchu na hranicích. 
  
Na nová opatření ukrajinské vlády už rozhořčeně reagovali ruští poslanci. Podle nich jde o další ze série nepřátelských gest. „Je to projev snahy zapomenout na historii našich bratrských styků a bránit normalizaci rusko-ukrajinských vztahů,“ řekl agentuře TASS poslanec Vasilij Lichačov, bývalý ruský velvyslanec při Evropské unii. „Pokud jde o odvetné kroky, už jsme se dostali blízko k přechodu na vízový režim,“ upozornil.

Podle ukrajinského premiéra nový hraniční režim posílí kontrolu mezistátního styku a lépe zajistí zájmy ukrajinské národní bezpečnosti. Přispěje k tomu i další opatření ukrajinské vlády – kontrarozvědka SBU bude totiž dostávat průběžné informace o přijíždějících občanech Ruska tak, aby mohla kontrolovat délku jejich pobytu na Ukrajině.

Vydáno pod