Islámský stát dává chudým kradené jídlo se svým logem

Damašek - Tradiční islámský desátek pro chudé. Tak nazývají radikálové z Islámského státu (IS) pomoc, kterou poskytují zoufalým uprchlíkům poblíž syrského Aleppa. Potravinové balíčky a další humanitární pomoc přitom kradou OSN. Na balíčky pak nalepí vlastní logo a rozdávají je lidem v nouzi. Snímky se šíří prostřednictvím sociálních sítí.

Potravinové příděly v Sýrii rozdává Světový program pro výživu (WFP). Jídlo do Dajr Hafru, vzdáleného asi 50 kilometrů od Aleppa, přivezli pracovníci loni v srpnu. Konvoj tam dopravil celkem 1 700 potravinových balíků určených jako měsíční potravinový příděl pro 8 500 lidí. 

Členové IS prý v září přepadli sklady syrského Červeného půlměsíce v Dajr Hafru. Právě tam mohly být balíky uskladněny. 

Všechny syrské oblasti, v nichž působí IS, jsou pro pracovníky humanitárních programů bezpečnostně problematické, což omezuje možnosti dohlížet na distribuci pomoci, upozorňuje WFP.  

Na fotografiích je vidět balíky, na nichž logo WFP překrývá nápis Islámský stát v Sýrii. „Odsuzujeme tuto manipulaci s potravinami, jichž je v Sýrii tak zoufale zapotřebí,“ prohlásil Muhannad Hadi z WFP. Nyní se prověřuje pravost snímků.  

WFP dodával syrským uprchlíkům až do prosince potravinovou pomoc v hodnotě asi jednoho dolaru na jednoho člověka na den. Pak byl program pozastaven z důvodu nedostatku finančních prostředků, píše server Vocativ.com.

  • V listopadu loňského roku Agentura OSN pro uprchlíky oznámila, že své domovy kvůli konfliktům v Sýrii a Iráku opustilo už 13,6 milionu lidí - to odpovídá zhruba počtu obyvatel Londýna.