Pracovníci londýnské galerie stávkují, vadí jim privatizace služeb

Londýn – Část zaměstnanců britské Národní galerie v Londýně bude ode dneška pět dní stávkovat. Nespokojeným pracovníkům se nelíbí chystaná privatizace návštěvnických služeb. Vedení galerie proto zrušilo plánované výukové programy a chystá omezení části výstav.

Spolupracovník ČT: Galerie zůstane otevřená během stávky (zdroj: ČT24)

Pětidenní protest si zaměstnanci odhlasovali minulý týden. Galerie by měla zůstat otevřená i po dobu stávky. „Všech několik desítek výstavních místností by mělo zůstat otevřeno. Výrazně omezeny jsou ale veškeré přednáškové a výukové programy Národní galerie, která jich má poměrně hodně,“ uvedl spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka. 

Národní galerie na Trafalgarském náměstí loni přilákala rekordních šest milionů návštěvníků. Vstup je zdarma. A to je jeden z problémů – galerie nemá žádný příjem ze vstupenek. „Koaliční vláda s konzervativci omezuje posledních pět nebo šest let státní příspěvek,“ vysvětlil Kytka. Galerie přitom musí řešit náklady na více než 400 zaměstnanců, kteří poskytují návštěvníkům služby. Proto je chce privatizovat. 

„Pro členy odborů, pro zaměstnance to znamená nejistotu. Zpravidla tyto privatizace vedou ke zkrácení pracovních úvazků a k poklesu příjmů,“ podotkl Kytka. Kompromis přitom neexistuje. Odborová centrála, jež sdružuje zaměstnance galerií, trvá na tom, aby všichni zaměstnanci zůstali na výplatní pásce Národní galerie. 

Ta ve svém oficiálním prohlášení ujišťuje, že modernizace s sebou neponese žádné ztráty pracovních míst a zároveň jí umožní fungovat flexibilněji. 

Národní galerie v Londýně
Zdroj: ČT24/ČTK/ullstein-author/ullstein - Engelke

Stávka potrvá do 7. února. Stávkující zaměstnanci vytvoří řetězec kolem budovy a budou rozdávat kolemjdoucím a návštěvníkům letáky zdůvodňující protest. „Mají s nimi vést na ulici permanentní dialog,“ konstatoval Kytka s tím, že víc než samotná stávka ale ohrozí provoz galerie asi sníh. Přes noc totiž napadlo pár centimetrů sněhu, což vede k poruchám v městské dopravě. 

  • Několikadenní stávka v Národní galerii se – z podobných důvodů jako nyní – konala naposledy v roce 2010. Vedení galerie mělo tehdy v plánu převést část zaměstnanců pod soukromou správu. Národní galerie je druhou nejnavštěvovanější atrakcí v celé Británii.