Jen pár stovek lidí přišlo na první protest Pegidy ve Vídni

Vídeň – Příznivci anti-islamistického hnutí Pegida poprvé demonstrovali ve Vídni. Sešly se jich stovky. Mávali rakouskými vlajkami a skandovali „My jsme lid“. Ještě početnější byl ale tábor odpůrců Pegidy. „Všichni jsme antifašisté,“ hřměl dav. Policie k sobě oba tábory nepustila.

Příznivci a odpůrci Pegidy demonstrovali ve Vídni (zdroj: ČT24)

Příznivci Pegidy upozorňovali na statistiku, podle níž bojuje zhruba 170 rakouských občanů po boku Islámského státu v Iráku a Sýrii. Kritizovali také vládu za shovívavou imigrační politiku. „Politici by měli naslouchat Rakušanům, a ne přistěhovalcům, kteří nechtějí respektovat evropskou kulturu a chtějí přenést svoji kulturu do naší země,“ konstatoval jeden z příznivců Pegidy. 

Další skupina naopak dorazila, aby podpořila rakouskou otevřenou společnost. Podobné demonstrace jsou po útocích v Paříži běžné hlavně v Německu. „Samozřejmě jsem proti teroristickým útokům. Sám jsem muslim a islám takové činy zakazuje. Není důvod k takovému pochodu v civilizované zemi, jako je Rakousko. Připomíná mi to národní socialismus,“ říká odpůrce hnutí Pegida.

Rakouská metropole se na demonstraci dobře připravila. V ulicích bylo na 1 200 policistů, kteří udrželi oba tábory oddělené. 

Část německé Pegidy se trhla a založila nové hnutí 

Odpůrci Pegidy převažovali také na demonstracích v německých městech v uplynulých týdnech. Jedinou výjimkou byly Drážďany, kde protestní pochody Pegidy pravidelně přilákaly tisíce lidí. Rekordní účast byla v polovině ledna, kdy dorazilo 25 tisíc demonstrantů. 

Z vedení Pegidy odešlo minulý týden 12 lidí. Vedly je k tomu spory se spoluzakladatelem hnutí Lutzem Bachmannem. Ten vyvolal pobouření svou fotografií na Facebooku, na níž byl nalíčen jako nacistický vůdce Adolf Hitler. 

Bývalí členové už založili nové hnutí Přímá demokracie pro Evropu (DDfE), které se chce politicky profilovat jako pravicová alternativa ke Křesťanskodemokratické unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Vydáno pod