Fidel Castro je naživu: Zveřejnili 21 jeho čerstvých fotografií

Havana – V reakci na fámy o údajné smrti Fidela Castra uveřejnila kubánská média poprvé od loňského srpna fotografie bývalého vůdce země. Osmaosmdesátiletý exprezident je na nich zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem, setkání se prý uskutečnilo 23. ledna. Fidel předal moc svému mladšímu bratrovi Raúlovi předběžně v roce 2006 a definitivně v roce 2008 – údajně ze zdravotních důvodů. I když přijímá návštěvy, na veřejnosti se neobjevil už více než rok.

Jednadvacet Castrových fotografií se objevilo na webové stránce Cubadebate. „Comandante“ na nich sedí mírně shrbený, ale zjevně v dobré náladě, a diskutuje o současné politické situaci s předsedou hlavní studentské asociace na Univerzitě v Havaně Randym Perdomou Garcíou. Fotografie jsou první, které se na internetu objevily od srpnových snímků Castra s venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem.

Naposledy se Castro objevil na veřejnosti před rokem, a to 8. ledna, kdy se zúčastnil otevření jedné umělecké galerie v Havaně. Vypadal, že jeho zdraví je velmi chatrné, byl shrbený a při chůzi se opíral o hůl.

V článku, který fotografie doprovází, Perdoma uvedl, že setkání, které se uskutečnilo doma u bývalého kubánského prezidenta, trvalo přes tři hodiny. Rozhovor následoval po oslavě 70. výročí zahájení Castrových studií na Havanské univerzitě. Castro prý mimo jiné řekl, že denně sleduje zprávy a pravidelně cvičí. Podle studentského předáka si povídali o nejrůznějších tématech, včetně mezinárodní politiky, astronomie, zemědělství, a dokonce i zvířat, která darovala Namibie kubánské státní zoologické zahradě. Tématem hovoru byla i pomoc kubánských lékařů v boji proti ebole nebo propuštění tří vězněných kubánských agentů v souvislosti se záměrem Kuby a USA obnovit úplné diplomatické vztahy.

Bez komentáře: Nové snímky Fidela Castra (zdroj: ČT24)

Spekulace o Fidelově zdraví zesílily v souvislosti s oznámením o znovunavázání diplomatických styků Kuby a USA, které ohlásili v polovině prosince loňského roku hlavy obou zemí Raúl Castro a Barack Obama. Fidel Castro, který pravidelně přispíval do kubánských médií vlastním sloupkem, se ale odmlčel. Před týdnem však vyjádřil podporu procesu sbližování, i když prý Spojeným státům stále zcela nedůvěřuje. Podle svého vyjádření uvítá jakékoli mírové řešení problémů mezi Spojenými státy a národy Latinské Ameriky, které s sebou nepřináší použití síly. „Vždy budeme podporovat spolupráci a přátelství se všemi národy světa, včetně politických protivníků,“ dodal.

Americký prezident Barack Obama v polovině loňského prosince oznámil zahájení nové kapitoly v americko-kubánských vztazích, které byly poznamenány nepřátelstvím od nástupu kubánských komunistů k moci v roce 1959. Zdůvodnil to tím, že dosavadní konfrontační politika nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky, navíc je podle něj překonaná.

Vydáno pod