Linus zasypal Ameriku skoro půl metrem sněhu

New York – Sever Spojených států sevřel tuhý mráz. Rozsáhlá oblast od Montany po Maine je vystavena studenému arktickému vzduchu. Teploty se v širokém pásu při severní hranici s Kanadou blíží dvaceti stupňům pod nulou. Nejméně deset mrtvých si už vyžádala sněhová bouře Linus. Problémy byly na silnicích i v letecké dopravě. V oblasti Bostonu leží skoro 90 centimetrů sněhu, podle meteorologů by se ale mělo vyčasit.

Nárazový vítr, námraza a sněžení se týká oblasti od Bostonu po New York a také části středozápadu. V Bostonu napadlo už minulý týden 60 centimetrů sněhu a v pondělí k nim přibyl další, takže tam naměřili už 87 centimetrů. Tolik sněhu severoamerické město nezažilo do zimy 1996, kdy tam napadla 79centimetrová sněhová pokrývka. Stovky letů byly zrušeny na letištích v Bostonu, New Jersey, New Yorku i Chicagu.

Bouře zkomplikovala nejenom dopravu, ale také program četných akcí. Na středu odložili nejenom pochod vítězů ligy amerického fotbalu Super Bowl, ale i výběr poroty pro proces s bostonským teroristou Džocharem Carnajevem. Protože do práce nedorazila více než třetina zaměstnanců chicagské věznice, v níž je 9 000 trestanců, zůstali vězni celý den v celách.

Linus, který o víkendu potrápil středozápad USA a zasypal oblast Chicaga až 44 centimetry sněhu, se přesunul do států Pensylvánie a New York a do oblasti Nové Anglie na severovýchodě USA. Starosta New Yorku Bill de Blasio varoval obyvatele, aby se připravili na sníh a náledí, které znepříjemní cestu do zaměstnání. Město ke zvládnutí nového sněhu vyčlenilo přes 500 sypačů a na 1 600 pluhů. Pro New York předpověděli meteorologové až 15 centimetrů sněhu, zároveň ale upozornili, že se srážky postupně změní na smíšené s deštěm, což kvůli mrazu může vést k tvorbě náledí.

Soupravy newyorského metra v nezahloubených úsecích kvůli náledí a sněhu nabíraly zpoždění. Hromadná doprava ve městě nicméně vyjela podle jízdních řádů pro pracovní dny. Školy výuku nerušily, odřeknuty byly pouze plánované výlety. Bez proudu se kvůli bouři ocitly asi dvě tisícovky Newyorčanů.

V některých státech oblasti od Středozápadu po Novou Anglii se lidé po přívalech sněhu podle meteorologů mají v příštích dnech připravit na ledový vítr. V Nové Anglii se k 60 centimetrům z minulého týdne očekává až 30 centimetrů nového sněhu.

Vydáno pod