Phil má pro Američany špatné zprávy – jaro hned tak nebude

Punxsutawney - Tuhá zima se ve Spojených státech udrží nejméně šest týdnů, teprve poté je možné vyhlížet jaro. Vyplývá to z dnešní předpovědi známého sviště Phila z pensylvánského městečka Punxsutawney, který po opuštění nory spatřil svůj stín, což podle tradičního rituálu z 19. století znamená, že jaro na sebe ještě nechá čekat.

Přestože má Phil ve svých předpovědích pravdu jen zhruba ze 40 procent, každoroční slavnost v Punxsutawney je velice populární. Přenáší ji televizní i rozhlasové stanice po celých Spojených státech.  

Sviští klub předpovídání počasí inspirované starou německou legendou u nory na Krocaním vršku v Punxsutawney pořádá přes 125 let. Tradice říká, že počasí v Punxsutawney oznamuje stále stejné zvíře, byť se normálně svišti v přírodě dožívají kolem šesti let a v zajetí kolem deseti let. Phil si ale prý každé jaro podle pověsti lokne kouzelného punče, který ho ochrání před smrtí.

Přívaly sněhu v Chicagu
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Že letos Phil se svou předpovědí rozhodně nešlápl vedle, dokládá silná sněhová bouře Linus, která právě trápí severovýchod USA. V oblasti Chicaga napadlo až 44 centimetrů sněhu, podobné množství se čeká i v Bostonu. Od neděle bylo kvůli špatnému počasí zrušeno přes 5300 letů. Ve státě New York platí ve více než dvaceti okresech sněhová výstraha. Starosta města New York Bill de Blasio varoval obyvatele, aby se připravili na sníh a náledí, které jim znepříjemní dopravu do zaměstnání. Město ke zvládnutí nového sněhu nasadilo přes 500 sypačů a na 1600 pluhů.

Boston dokonce kvůli sněhu odložil konání vítězného pochodu městem poté, co tým New England Patriots vyhrál Super Bowl.