Fico znovu zlevnil cestování vlakem. Opozice ho viní z volební korupce

Bratislava – Vláda slovenského premiéra Roberta Fica znovu ulevila cestujícím na železnici. Po loňském zavedení bezplatného jízdného pro děti, studenty a důchodce začala s prvním únorem platit padesátiprocentní sleva na týdenní a měsíční jízdenky. Premiérovy kroky si pochvalují hlavně ti, kteří vlakem pravidelně jezdí. Ovšem cestující, kteří jezdí autobusem či autem, to považují za nespravedlnost a zvýhodňování vybrané skupiny. Ficovo rozhodnutí je trnem v oku i pro opozici – ta rok před volbami považuje masové zavádění slev na jízdném za kupování hlasů.

Fico znovu zlevnil cestování vlakem (zdroj: ČT24)

„Nedává to žádný ekonomický smysl. Jízda vlakem není veřejný statek, který by měl být placen z peněz všech. Toto je typický případ volební korupce,“ tvrdí europoslanec za SaS Richard Sulík.

Levnější jízdné na železnici vyjde státní kasu v přepočtu asi na 36 milionů českých korun. Vláda ale čeká, že část těchto peněz získá od lidí, kteří do vlaků přesednou z autobusů.

Rozhodnutí slovenské vlády je také špatnou zprávou pro českého dopravce Radima Jančuru, který právě spustil komerční autobusovou linku mezi Banskou Bystricí a Bratislavou. „Polovina populace, tedy sedmdesát procent cestujících, dnes jezdí ve vlacích zdarma. Provozovat pak dopravu bez dotací je na Slovensku takřka nemožné,“ tvrdí Jančura.

Chce proto přesvědčit slovenskou vládu, aby dotovala všechny druhy dopravy. Ta to ale odmítá. Chce se soustředit na sliby, které ještě nestihla splnit: Například nižší ceny plynu pro domácnosti nebo zavedení minimálního důchodu.