Esesák z Osvětimi půjde v dubnu v 93 letech před soud

Hannover – Z napomáhání k vraždě ve více než 300 000 případech obvinilo německé státní zastupitelství v Hannoveru 93letého muže, který působil jako dobrovolník jednotek SS v koncentračním táboře v Osvětimi. Proces s ním začne u zemského soudu v Lüneburgu 21. dubna a měl by trvat přinejmenším do července, píší německá média. K procesu se údajně připojilo už dalších 55 vedlejších žalobců.

Obviněný pracoval v Osvětimi mezi květnem a červencem 1944 během takzvané maďarské akce, během níž bylo do nacistického vyhlazovacího tábora ve 137 vlacích transportováno více než 420 000 maďarských Židů. Podle státního zástupce údajně věděl, že vězni, kteří byli označeni za práce neschopné, budou po příjezdu zavražděni v plynových komorách. Svou prací tak prý podporoval systematické vyvražďování.

Muž, který působil jako dobrovolník v řadách jednotek SS, se prý neúčastnil přímo násilností, pracoval pouze na odklízení zavazadel deportovaných vězňů. Státní zástupce ho proto viní pouze z napomáhání k trestnému činu.

Už minulý týden zahájilo německé státní zastupitelství v Hamburku vyšetřování obdobného případu. Třiadevadesátiletá Hilde Michniaová je podezřelá z toho, že se jako členka stráže SS v koncentračním táboře Gross-Rosen na jihozápadě dnešního Polska podílela na zorganizování pochodu smrti, při němž zahynulo kolem 1 400 převážně židovských vězeňkyň. Michniaová vinu odmítá a tvrdí, že pracovala pouze v kuchyni.

Vydáno pod