Povstalci z Donbasu chystají všeobecnou mobilizaci

Doněck (Ukrajina) – Separatisté z východní Ukrajiny prý chtějí do deseti dnů vyhlásit všeobecnou mobilizaci – tvrdí to tamní vzbouřenecká agentura s odkazem na šéfa samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka. Podle něj má být povoláno do zbraně až 100 tisíc lidí, doplnění záloh prý ale bude dobrovolné. Zda se jedná o seriózní plán, nebo propagandistický výrok, zatím není možné určit.

„Do jara budeme mít čas na výcvik. Od mobilizace si slibujeme přinejmenším pět nových armádních brigád, tři motostřelecké, jednu dělostřeleckou a jednu tankovou,“ citovala agentura vůdce doněckých radikálů.

O nynějším početním stavu povstaleckých bojových oddílů nejsou žádné hodnověrné zprávy. Kyjev tvrdí, že v řadách separatistů bojuje několik tisíc ruských dobrovolníků, ale i vojáků v aktivní službě. Také ruské vedení připouští, že Rusové do Donbasu odcházejí bojovat, mezi dobrovolníky mohou prý být i vojáci na dovolené. Dodávky zbraní, o nichž hovoří Kyjev i členové evropských monitorovací misí, Moskva popírá.

Záměr mobilizovat do boje s ukrajinskou armádou vyhlásil Zacharčenko krátce po dalším bezvýsledném jednání takzvané minské kontaktní skupiny, která měla v sobotu přiblížit obě bojující strany k dohodě o zastavení palby. 

Povstalci už před jednáním v běloruské metropoli dali na vědomí, že v případě neúspěchu diplomatických rozhovorů zesílí bojovou aktivitu na frontě s cílem ovládnout celé území Doněcké a Luhanské oblasti. Podle exnáčelníka generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého ale potenciál stotisícové armády není v Donbasu možný. „Několik tisíc lidí do svých struktur ale natáhnout mohou. I tento fakt ukazuje na to, že jim dochází síly nejenom po té materiální stránce, ale pravděpodobně jim dochází i lidské zdroje,“ zmiňuje Šedivý.

Jiří Šedivý, exnáčelník GŠ Armády ČR:

„Já si myslím, že tak velký potenciál momentálně nemají… Mohou nicméně mobilizovat lidi, kteří budou jednoduše donuceni k tomu, aby nastoupili. Pro prostředí se sovětskou minulostí to není vůbec nic neznámého.“

Hlavní směr útoku chtějí vzbouřenci vést proti městům Debalceve a Mariupol. Zatímco v Mariupolu se v těchto dnech boje omezují na občasné přestřelky, v Debalceve, kde je v obklíčení několik tisíc ukrajinských vojáků, trvají už řadu dní prudké boje s desítkami obětí na obou stranách. 

Mobilizaci záloh ohlásila loni třikrát ukrajinská armáda, čtvrtá mobilizační vlna začala letos 20. ledna. Podle dnešní zprávy agentury Unian bylo do zbraně povoláno 73.000 osob, k jednotkám míří přes 46 tisíc osob, dalších 2500 lidí se přihlásilo z řad dobrovolníků. Další mobilizační dekrety má prezident Petro Porošenko v plánu vydat v dubnu a v červnu.

Stále držíme Debalceve, tvrdí armáda

Ukrajinská armáda mezitím tvrdí, že dál kontroluje strategicky významné město Debalceve, které se v posledních dnech stalo hlavním centrem bojů. Popřela tak tvrzení separatistů, kteří údajně do města pronikli a ovládají jeho značnou část. Ukrajinská armáda loni při srpnové ofenzívě prorazila u Debalceve povstalecké pozice a výběžek obklíčený separatisty ze tří stran se snaží udržet.

Ukrajinští vojáci v Debalceve
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Debalcevská „kapsa“ je strategicky významná proto, že leží na přímém železničním a silničním spojení mezi Doněckem a Luhanskem, hlavními baštami proruských radikálů v Donbasu. Povstalci se snaží ukrajinskou posádku v Debalceve obklíčit a zároveň ji chtějí vytlačit tak, aby se linie fronty „narovnala“.

Mluvčí doněckého „ministerstva obrany“ dnes oznámil, že vzbouřenci posilují sevření Debalceve a odrážejí pokusy armády o průlom. Jen o víkendu byly nejméně čtyři, uvedl mluvčí Eduard Basurin. „Z obklíčení pouštíme jen vozidla se zraněnými,“ dodal. Armáda tvrdí, že se z města, kde v mírových podmínkách žilo 25 tisíc lidí, snaží evakuovat civilisty. V neděli jich podle Kyjeva bylo několik set, dvanáct z nich bylo při povstaleckém ostřelování zraněno.