Šéf evropských sil NATO připouští zbrojní dodávky Ukrajině

Washington – Velitel sil NATO v Evropě Phillip Breedlove se poprvé přiklonil k možnosti dodávat vojskům na východě Ukrajiny zbraně. Vede ho k tomu prý nová vlna krvavých střetů a útoky separatistů za údajné ruské podpory. Zbraně by podle Breedlovea měli dostat ti vojáci, kteří jsou v Donbasu obklíčeni. Podle deníku New York Times se ke stejnému kroku zřejmě začíná přiklánět také řada amerických vládních představitelů. Ruské ministerstvo zahraničí to kritizuje a tvrdí, že Washington na Ukrajině podporuje vojenské řešení.

Prezident Barack Obama o podobné zbrojní pomoci dosud nerozhodl. Avšak po sérii vojenských neúspěchů, které utrpěly ukrajinské síly po útocích separatistů v posledních týdnech, Obamova vláda začíná mít na otázku vojenské pomoci nový pohled, tvrdí americký list. Ministr zahraničí USA John Kerry je podle deníku připraven o této pomoci jednat při své nadcházející čtvrteční návštěvě Kyjeva. 

Proti zbrojním dodávkám se dlouho stavěla také poradkyně Obamy pro bezpečnost Susan Riceová – i ona je prý nyní ochotna svůj postoj přehodnotit. Spojené státy dosud Ukrajincům poskytovaly pouze nezbrojní příslušenství.

Lavrov: Bílý dům má v záloze vojenské řešení

Ohledně možné dodávky útočných zbraní Kyjevu kritizoval Washington šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Podle agentury Reuters navíc prohlásil, že Obamova rétorika svědčí o tom, že Bílý dům podporuje na Ukrajině vojenské řešení. Vzhledem k pokračujícím útokům separatistů se řada amerických vládních představitelů začíná k vojenské pomoci opravdu přiklánět, prezident Barack Obama ale žádné oficiální prohlášení zatím nevydal.

Spojené státy se dosud ve své pomoci Ukrajině omezily na podpůrné, nikoliv zbrojní vybavení. Ukrajině dodávaly například neprůstřelné vesty, brýle pro noční vidění nebo zdravotnické pomůcky. Možnost poskytnout Kyjevu aktivní zbrojní techniku přišla na řadu kvůli omezeným účinkům sankcí i údajně dalšímu přesunu ruských ozbrojenců, kteří podporují povstalce.

Velvyslanec při NATO: Dodávky jsou tématem jen pro jednotlivé země

Podle českého velvyslance při NATO Jiřího Šedivého ale otázka vyzbrojování není v rámci NATO na pořadu dne. Podobné dohody prý mohou uzavírat pouze jednotlivé členské země.  „V Alianci to absolutně není téma. NATO nevyváží zbraně, nepřeprodává zbraně, nedaruje zbraně,“ zdůraznil diplomat.

Země NATO se o podobných krocích mnohdy ani navzájem neinformují. Podle Šedivého se spojenci v případě Ukrajiny doposud drželi principu dodávat pouze „nesmrtící“ materiál. Aliance jako taková navíc v zásadě žádné zbraně nevlastní. Společným majetkem jsou letouny AWACS, určité množství bezpilotních sledovacích prostředků a počítačové komunikační systémy.

Americké úřady opakovaně uvedly, že Rusko porušuje mírové dohody uzavřené v Minsku během září. Ty požadovaly například konec vzájemného ostřelování, stažení ozbrojených sil a vytvoření kontrolních jednotek, které dohlédnou na respektování hranic mezi Ruskem a Ukrajinou.

Východ Ukrajiny má ale do klidu stále daleko. Nejméně dalších 13 ukrajinských vojáků a 17 civilistů zahynulo od soboty v potyčkách a ostřelování. Konflikt si od dubna vyžádal více než 5100 mrtvých. Paříž, Berlín a Kyjev v neděli vyzvaly k okamžitému příměří. 

Ukrajinské ministerstvo obrany podle agentury Interfax-Ukrajina nedávno uvedlo, že povstaleckým jednotkám pomáhají nejen ruští poradci a instruktoři, ale i jednotky pravidelné ruské armády. Moskva ale jakékoli přímé zapojení ruských sil do bojů na Ukrajině rezolutně popírá.

Podle Kyjeva dohody ztroskotaly na ultimátech rebelů, a tak je prý celý mírový proces ohrožen. Separatisté naopak tvrdí, že nezdar zavinila neschopnost Kyjeva kontrolovat své jednotky na východě země. Kreml pak varoval před „unáhlenými“ soudy o nezdaru rozhovorů, výsledek prý ukáže až čas.