Čeští lékaři udržují při životě německou kliniku

Hoyerswerda – Ze saského města Hoyerswerda, kdysi vzorového projektu Německé demokratické republiky (NDR), odešla po pádu Berlínské zdi už polovina obyvatel. Místní klinika tak přežívá díky personálu ze zahraničí – z velké části z Česka a Slovenska. Ty sem láká vidina vyššího platu. Ve městě přitom v 90. letech došlo k útokům zápalnými láhvemi na gastarbeitery.

Čeští lékaři udržují při životě kliniku v Hoyerswerdě (zdroj: ČT24)

Hoyerswerda vyrostla na hnědouhelné pánvi jako vzorový projekt východního Německa – s prvním panelákovým sídlištěm v zemi. Jenže po pádu Berlínské zdi se část obřích rypadel zastavila. Město přišlo o polovinu obyvatel a odcházeli i doktoři. Šéf nemocnice proto spustil náborovou akci v zahraničí, aby našel nový personál. Od té doby zde pracuje i Robert Donovan.

„Byl jsem v situaci na klinice, že jsem neměl zrovna nejlepší výhled na postup, tak jsem si řekl, že bych to mohl zkusit,“ vzpomíná. Po osmiletém úsilí dnes pracuje jako primář interny v Hoyerswerdě. „Ani se mi nesnilo, že se mi tu podaří stát se primářem,“ říká Donovan.

Cizinci dnes tvoří polovinu lékařů nemocnice. Láká je sem výborné vybavení i plat. „Je to určitě asi trojnásobek toho, co je nástupní plat na Slovensku,“ upřesňuje slovenský lékař Peter Brath. Pacienti jsou povětšinou spokojení. „Slyšela jsem lidi říkat, že je tu příliš cizích doktorů, ale mně to nepřijde. Zrovna čeští doktoři jsou vždy velmi milí,“ tvrdí pacientka Silke Gurková.

V minulosti přitom ve měste byly citelně slyšet protipřistěhovalecké nálady. V září 1991 zde proběhl pogrom na gastarbeitery, při kterém bylo zraněno 32 lidí. Policie po útoku zápalnými lahvemi evakuovala místní ubytovny. Skinheadi pak prohlásili město za „vyčištěné“ místo.