Nový saúdskoarabský král plánuje neprostupnou hranici s Irákem

Rijád - Saúdskoarabský král Salmán provedl týden po smrti svého předchůdce Abdalláha rozsáhlé změny ve vládě i dalších státních institucích. V mnoha případech nahradili umírněné reformisty konzervativní politici. Hrozba v podobě Islámského státu ho také přiměla zrychlit stavbu zdi, která nepropustně oddělí království od sousedního Iráku.

Výměna se dotkla mimo jiné guvernérů hlavního města Rijádu a poutní metropole Mekky, kterými byli dva synové zesnulého krále Abdalláha, Mišíl a Turkí. Nový král také rozpustil bezpečnostní radu státu a nahradil i šéfa tajných služeb. Sloučil rovněž dvě ministerstva zodpovědná za vzdělávání a propustil ministra Chálida Fajsála, který byl považován za reformistu. Komise pro reformu školství pak byla zrušena. Umírněné politiky odstranil nový král také z čela ministerstva pro záležitosti islámské víry a z vedení náboženské policie a nahradil je konzervativci. Svého muže dosadil i na ministerstvo informací.

Starý rezavý plot má nahradit nová technologie

814 kilometrů dlouhá linie uprostřed kamenité pouště se stala terčem vůbec prvního útoku. Při přestřelce zemřeli dva saúdští důstojníci a generál Auda al Baláwí, který celé severní hranici velel. Nová bariéra ji má proto zcela uzavřít. Starý rezavý plot hlídá dnes 30 tisíc vojáků, nahradí ho ovšem nová technologie. Systém kamenitých valů, po nichž půjdou dvě linie ocelových bariér s žiletkovým drátem a detektorem pohybu doplní celkem 78 pozorovacích věží. Senzory budou schopné odhalit blížícího se člověka na 10 kilometrů, auto dokonce na 20 kilometrů.

Saúdská Arábie staví důkladnou zeď na hranici s Irákem (zdroj: ČT24)

Inspirací byl Saudské Arábii Izrael, jenž stavbou bezpečnostních bariér vyniká. Třeba ta s Egyptem stojí od konce roku 2013, od té doby zastavila jak teroristické útoky, tak i africkou přistěhovaleckou vlnu. Předtím tudy z Eritreje a Dárfůru prošlo přes 70 tisíc běženců. A při útocích sinajských extremistů zemřelo od roku 2011 deset Izraelců.

Vydáno pod