Indie vyzkoušela mezikontinentální střelu, dokáže zasáhnout čínská velkoměsta

Dillí - Indie dnes vyzkoušela novou modifikaci své mezikontinentální rakety Agni-V, padesátitunové střely o doletu více než 5 000 kilometrů. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na prohlášení indického premiéra, který vědcům poblahopřál. Raketa odstartovala z mobilního odpalovacího zařízení na ostrově v Bengálském zálivu. První zkouška se odehrála už v dubnu 2012, zařazení do výzbroje však vyžaduje další testy.

První z rodiny indických balistických raket, Agni-I, byla schopna dopravit tunový náklad na vzdálenost asi 700 kilometrů. Agni-V oproti tomu dokáže zasáhnout i čínská velkoměsta Peking a Šanghaj a také většinu případných cílů v Evropě.     

Třístupňová raketa Agni-V využívá pevné palivo a dokáže nést jadernou hlavici o váze až 1,5 tuny. Je vysoká 17,5 metru, startovní hmotnost je 50 tun. Je schopná nést několik hlavic, ale i vynést satelit na oběžnou dráhu. Indii vyšla údajně na 25 miliard rupií (asi 7,6 miliardy Kč).  

Podle Indie má raketa pouze odstrašovat

Raketa má podle komentátorů podpořit snahy Indie čelit regionální dominanci Číny. Dillí nicméně ujišťuje, že ostatní země by raketu neměly vnímat jako hrozbu a celý program má pouze odstrašovací charakter.  

V raketovém závodě však před Indií vede Čína, která disponuje mezikontinentálními balistickými střelami schopnými zasáhnout celé indické území.   

Dolet raket Agni
Zdroj: ČT24

Indie má arzenál schopný zasáhnout celé území svého dlouhodobého rivala Pákistánu, v posledních letech se ale soustřeďuje na tušenou čínskou hrozbu. Indie s Čínou v roce 1962 vedly válku a stále se přou o hraniční linie. Dillí Peking také podezřívá, že se v posledních letech snaží zvýšit svůj vliv v Indickém oceánu.