Další snížení řeckého dluhu Merkelová vylučuje

Atény - Německá kancléřka Angela Merkelová odmítá další snížení řeckého dluhu, po kterém volá nová řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase. Podle zpravodajství BBC hodlá eurokomisař pro finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici udělat vše pro to, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Na plnění dosavadních závazků ale trvá.

„Soukromí věřitelé už dobrovolně odstoupili, banky se již vzdaly miliard na půjčkách Řecku,“ řekla Merkelová k důvodům svého postoje k řeckému dluhu. „Nevidím žádné oddlužení pro Řecko,“ dodala kancléřka.

Počátkem roku 2012 umazalo Řecko po dohodě s věřiteli zhruba 100 miliard eur tím, že jim cenné papíry nahradilo jinými, ale méně ziskovými. Ale země, která je od roku 2010 závislá na mezinárodní finanční pomoci, je stále ještě zatížená dluhem dosahujícím asi 175 procent hrubého domácího produktu.

Solidarita ano, ale dodržujte reformy a úspory, vzkazuje Merkelová Řekům

„Evropa bude i nadále projevovat solidaritu s Řeckem, stejně jako i s jinými zeměmi, které jsou obzvláště postiženy krizí, pokud tyto země provádějí reformy a úsporná opatření,“ zdůraznila první žena Německa. Její země a další partnerské státy prý čekají, s jakým programem k nim nová řecká vláda přijde.

Alexis Tsipras a Janis Varufakis
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Giannis Liakos

Tsipras, který plánuje návštěvu Itálie v úterý a Francie ve středu, usiluje o nová jednání, která by vedla k revizi obrovského zadlužení země. Opakovaně zdůrazňuje, že současná dluhová zátěž je pro Řecko neúnosná. Nový řecký premiér se v současné době nechystá k cestě do Německa. Také řecký ministr financí Janis Varufakis se chystá počátkem příštího týdne do Londýna, Paříže a Říma, aby získal podporu pro nové záměry řecké vlády.

Zvyšují se obavy, že Řecko opustí Unii

Spekuluje se o tom, že pokud se Řecko s věřiteli nedohodne, bude se muset vzdát jednotné evropské měny. Moscovici v pořadu BBC Hardtalk řekl, že Řecko do eurozóny patří a že euro závisí na tom, aby k žádnému takzvanému Grexitu, tedy jejímu opuštění Řeckem, nedošlo. Dodal ale také, že Evropa sice musí respektovat výsledek řeckých voleb, který vynesl k moci levicovou stranu SYRIZA, ale závazky přijaté předchozí vládou musejí také být nadále brány v potaz. Situaci je třeba řešit v klidu, nová řecká reprezentace hlavně musí přesně představit své úmysly.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz:

„V případě, že řecká vláda nechce efektivněji spolupracovat se svými věřiteli na současných základech, považuji to za nezodpovědné“.

Merkelová se v pátek sešla ve Štrasburku k neformální večeři s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Obě země hledají společné stanovisko pro přístup k nové řecké vládě. Německá strana se podle deníku Le Figaro obává, že by Francie mohla využít nového řeckého přístupu k další ofenzívě proti rozpočtové disciplíně naordinované Unii Berlínem.

Paříž, která sama čelí vysoké nezaměstnanosti a potížím s rozjezdem ekonomiky, dlouhodobě usiluje o zvýšení investic, což je spojeno s rizikem vyššího zadlužování. Evropská centrální banka tomu vychází vstříc, když se rozhodla zahájit takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje nákupy vládních dluhopisů. Ve snaze povzbudit oživení tak bude měsíčně pumpovat do eurozóny 60 miliard eur (1,7 bilionu korun).

Vydáno pod