OBSE: V Donbasu se pohybují neoznačené vojenské kolony

Kyjev - Mise evropských pozorovatelů zaznamenala na východě Ukrajiny pohyb neoznačených vojenských kolon. Projížděly částmi Doněcké oblasti kontrolovanými povstalci. Oznámila to  Organizace pro bezpečnost a spolupráci (OBSE). Boje v Donbasu mezitím pokračují. V Doněcku zasáhla minometná střela trolejbus, incident si vyžádal šest mrtvých. Povstalci také tvrdí, že obklíčili ukrajinské vojáky u strategické obce Debalceve.

Patnáct kilometrů východně od Doněcku kontroloři OBSE zaznamenali konvoj sedmi obrněných transportérů bez identifikačních znaků, které jely na západ směrem k frontě. Ještě hlouběji v povstaleckém území byla spatřena houfnice ráže 122 milimetrů. Tu obsluha naložila na tahač a odvezla na západ směrem k Doněcku.
  
Stejným směrem podle pozorovatelů mířily tři autobusy plné mužů v uniformách bez výložek, vyzbrojených samopaly. Ve zprávě OBSE se uvádí, že kontroloři neměli možnost provést kontrolu konvoje.
  
U obce Ternove, která leží v povstaleckém území mezi městy Šachtarsk a Torez, mise zaznamenala kolonu jedenácti tanků a velkorážné dělo. Nedaleko se pohybovaly dva neoznačené obrněné transportéry. Jejich osádka podle OBSE dohlížela na bezpečí dělníků, kteří opravovali poškozené dálkové vedení elektřiny vedoucí z Ruska. Nákladní vůz opravářů měl ruskou poznávací značku.

  • Rusko vytrvale popírá, že by vysílalo do bojů na Ukrajině vojáky. Přesto teď zatklo a obvinilo z velezrady matku sedmi dětí Světlanu Davydovovou. Zavolala na ukrajinské velvyslanectví, když v autobuse zaslechla vojáky z místní základny, jak si povídají o svém utajeném odjezdu na Donbas. 

Povstalci zahájili úspěšně ofenzivu 

Minulý týden Kyjev ztratil letiště v Doněcku, pak přišlo ostřelování civilistů v Mariupolu. Teď ukrajinská armáda čelí tlaku hned na několika místech najednou. Proruští rebelové postupují k Debalceve - klíčovému místu na spojnici mezi povstaleckými územími. V kotli jménem Debalceve je podle rebelů několik tisícovek ukrajinských vojáků. Tvrdí, že je obklíčili. 

Do nemocnice v nedalekém Artemivsku přivážejí desítky zraněných. Ukrajinští vojáci dohlíží na evakuaci. Pod palbou jsou civilisté i v Doněcku, kde zasáhla minometná střela trolejbus. Nejméně šest lidí zemřelo. 

image_625632
Zdroj: ČT24

Mírová jednání v Minsku ohrožena 

V sobotu by se mělo konat další kolo minských jednání, obě strany konfliktu si ale kladou podmínky. Kyjevská vláda žádá, aby se na jednání o urovnání krize dostavili vůdci doněckých a luhanských povstalců Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. Oba dnes s požadavkem vyslovili souhlas, ovšem něco za něco. 

„Kyjev musí zastavit bojové akce proti našim republikám a Porošenko musí zveřejnit dekret, jímž jmenuje svého zplnomocněnce pro minskou schůzku,“ uvedli Zacharčenko a Plotnickij ve společném prohlášení. Z dekretu musí prý být jasné, jaké má zplnomocněnec pravomoci a jakou odpovědnost ponese, pokud jeho závazky nebudou naplněny.

Rebelové prý obklíčili Ukrajince u obce Debalceve (zdroj: ČT24)