Nejméně 32 mrtvých po útoku islamistů v Egyptě

Káhira - Nejméně 32 obětí si vyžádaly čtvrteční útoky radikálních islamistů proti armádním cílům na severu Sinajského poloostrova. Novou bilanci dnes zveřejnily egyptské úřady s tím, že počet mrtvých pravděpodobně ještě poroste. Tamější zdravotníci hovoří dokonce o 36 obětech. K útoku se už přihlásila organizace, která se považuje za odnož takzvaného Islámského státu (IS) bojujícího v Sýrii a Iráku.

Řada z téměř 60 zraněných ze čtvrtečního útoku nadále zůstává v kritickém stavu, bilance obětí tak může ještě růst. Mezi mrtvými bylo kromě vojáků údajně také několik civilistů včetně dvou dětí. Čtyři oddělené koordinované útoky ve městech Aríš, Rafáh a Šajch Zuvajíd patří k nejtragičtějším za poslední léta. Loni v říjnu si podobný útok vyžádal smrt 31 lidí. Následovalo vyhlášení výjimečného stavu a zákazu nočního vycházení, které platí dodnes.

K útoku se dnes na svém twitterovém účtu přihlásila skupina dříve známá pod názvem Ansar Bajt al-Makdis. V listopadu se radikálové přihlásili k organizaci Islámský stát a změnili si jméno na Provincie Sinaj. Pravděpodobně se tím snaží navodit dojem, že jsou jednou ze správních jednotek takzvaného chalífátu, který v létě na území Sýrie a Iráku vyhlásil vůdce IS abú Bakr Bagdádí.

Egyptský prezident dnes kvůli útokům předčasně ukončil účast na summitu zemí Africké unie, který začal v Addis Abebě. Zvýšená aktivita islamistů na Sinajském poloostrově kazí jeho plány na uklidnění situace v Egyptě a vytvoření obrazu stabilní země, do níž by se vrátili investoři i zahraniční turisté. Jen loni egyptští islamističtí radikálové usmrtili na 200 osob. Nejčastěji se zaměřují na policisty a vojáky právě na Sinajském poloostrově.

Vydáno pod