Sociální sítě žijí záchranou koalího samečka

Canberra – Vyléčený koalí sameček Jeremy znovu pobíhá ve volné přírodě. Zvíře se popálilo během lesních požárů v Austrálii počátkem roku. Fotografie jeho ohořelých tlapek obletěly sociální sítě. Záchrana Jeremyho tak potěšila lidi po celém světě. Píše o tom server BBC News.

Jeremy se zranil během lesních požárů u města Adelaide. Ošetřovatelé ho pojmenovali podle dobrovolného hasiče Jeremyho Sparrowa, který koalu zachránil. Od té doby se zvíře zcela zotavilo, prohlásil Aaron Machado, který provozuje kliniku, jež o zvíře pečovala. „Teď si jen musí zvyknout na to, že už nebude mít pokojovou službu,“ dodal Machado. 

Fotografie zachycující koalu, jak leží na břiše a všechny čtyři tlapy má ponořené v léčivém roztoku, byla hojně sdílena uživateli sociálních sítí. 

Když koalího samečka našli, trpěl bolestmi, vážil jen 10 kilo a byl dehydratovaný. Podle Machada bylo klíčové zajistit, aby se Jeremymu popálená místa na tlapkách nezanítila.

Koala Jeremy
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Whitehotpix

Zpočátku se prý Jeremy choval ke svým zachráncům obezřetně, postupně si na ně ale zvykl, „když překonal počáteční šok a zjistil, že ho nechceme sníst“, prohlásil Machado. „Ukázalo se, že to není jen velký bručoun, ale že má ve skutečnosti dobré srdce,“ dodal. 

Jeremyho vypustili do volné přírody jen kilometr od místa, kde byl nalezen. „Šplhá nahoru a dolů po stromech, shání potravu a vede si velmi dobře,“ konstatoval Machado. 

Lesní požáry ve státě Jižní Austrálie vyvolala vlna veder s teplotami kolem 40 stupňů Celsia doprovázená silným větrem. Podle předpokladů zahynuly tento měsíc stovky živočichů. Oheň sežehl jihovýchodně od Adeleide na 12 500 hektarů vegetace. Nemocniční ošetření vyhledalo více než 100 lidí a minimálně 32 domů bylo zničeno.