Rodiny rukojmích prosí islamisty o slitování, ISIS zatím dobývá irácký Kirkúk

Tokio/Ammán - Příbuzní dvojice mužů z Japonska a Jordánska se obrátili na teroristy s prosbami o život svých blízkých. Extremisté z organizace Islámský stát totiž vyhrožují jejich zabitím, pokud nebudou splněny jejich podmínky. Jednání o výměně rukojmích, z nichž jeden měl být podle zveřejněné nahrávky zabit do čtvrtečního západu slunce, podle japonských úřadů nevedla k žádnému posunu. Nové informace o osudu zadržovaných mužů však Tokio ani Ammán zatím nemají. Islamisté mezitím dobývají kurdské pozice v severoirácké provincii Kirkúk.

„Bojím se, že je to poslední šance pro mého manžela, a nyní nám zbývá jen pár hodin,“ uvedla v prohlášení zveřejněném v noci na dnešek prostřednictvím mezinárodní organizace volných novinářů manželka japonského žurnalisty Kendžiho Gotoa, která požádala teroristy, aby ušetřili jeho život.

Gotoa drží IS spolu s jordánským armádním pilotem Maázem Kasásbou, jehož zajetím chtěli radikálové přesvědčit Ammán k propuštění irácké teroristky vězněné v Jordánsku Sadžídy Rišávíové. V opačném případě měl být podle nahrávky, kterou označily japonské úřady za pravděpodobně autentickou, do čtvrtečního západu slunce zabit.

  • Pavel Novotný, redaktor ČT: „Pokud Jordánsko vymění svého pilota, legitimizuje tak Islámský stát. V tom okamžiku může říct Islámský stát: Podívejte se, vyjednává s námi jordánský král.“

Jordánská vláda však na požadavek odmítla přistoupit bez jasného důkazu, že je pilot stále naživu a tento důkaz se prý stále snaží získat. Nové informace o osudech rukojmích se dosud neobjevily. „Nedostali jsme od nikoho žádné ujištění, že je naživu. Pouze čekáme,“ řekl pilotův bratr.

Zajatý Maáz Kasásba
Zdroj: ČT24

Mluvčí japonské vlády dnes prohlásil, že je kabinet ve spojení s jordánskými úřady a že země má ve vyjednávací snahy Ammánu „velkou důvěru“. Čtvrteční audionahrávka přitom nijak nenaznačuje, že by islamisté měli zájem také o výměnu za jordánského pilota, mluví jen o Iráčance za japonského novináře. Jordánci nicméně považují propuštění Kasásby za svou prioritu.

Sedmačtyřicetiletý japonský novinář a dokumentarista odjel do Sýrie loni v říjnu. Údajně se chtěl pokusit vyjednat propuštění Haruny Jukawy, dalšího Japonce drženého islamisty, který již byl patrně zabit. Kasásba padl do zajetí IS, když se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo nad severem Sýrie. Islamisté tvrdí, že stroj sestřelili.

Po Kobani dobývají islamisté irácký Kirkúk

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát dnes zahájili ofenzivu proti kurdským bojovníkům, takzvaným pešmergům, v severoirácké provincii Kirkúk. Usmrtili nejméně čtyři z nich včetně jednoho vysoce postaveného generála. Podle jednoho z kurdských velitelů střety na několika místech pokračují.

Od loňského léta, kdy radikálové obsadili sever Iráku, zahynulo v bojích již více než 750 kurdských bojovníků. Některá obsazená území se Kurdům podařilo dobýt zpět, dál si ale stěžují, že nemají k dispozici vhodné vojenské vybavení a nedostává se jim významnější
pomoci ze strany irácké armády.