Kuchařskou olympiádu v Lyonu opět ovládli Norové

Lyon - Rozhoduje tvrdý trénink a týmová spolupráce. Každé zaváhání může znamenat konec nadějí. Nejde však o sport, nýbrž o vaření. Ve finále nejprestižnějšího kuchařského klání na světě Bocuse d'Or v Lyonu letos bodovali Norové. Skandinávie tak už v počtu titulů dohnala domácí Francii. O úspěchu sní i české naděje. Takzvaná kuchařská olympiáda je pojmenovaná po možná největší kuchařské legendě současnosti.

Čtyřiadvacet týmů dělá dvě jídla na dané téma, 5,5 hodiny je pod ostrým dohledem poroty. Už jen dostat se do finále je obrovský úspěch. Atmosféra si v ničem nezadá s hokejovým utkáním. „Bylo by hloupé tvrdit, že jenom naše národní kuchyně je dobrá. Kuchyně je dobrá všude. Jsou to chvíle, které sdílíme,“ podotkl předseda výboru soutěže Régis Macron.

Před deseti lety bodoval i Němec českého původu Patrik Jaroš. Třetí místo mu tehdy přineslo skvělou prestiž. Nyní patří mezi ty, kdo rozhodují o umění svých nástupců. „Každý den trénovat a připravovat se – to jsem nedělal. A teď se náš kandidát připravoval půl roku,“ uvedl Jaroš jako člen poroty. 

Vítězní Norové vytlačili v uplynulých letech z prvního místa domácí Francouze. Vnímání gastronomie je ve Skandinávii příkladné i podle českých šéfkuchařů, kteří by rádi dovedli do finále i nějakého Čecha. „Potenciál českých kuchařů je velmi silný a má stoupající tendenci,“ konstatoval držitel české licence Bocuse d'Or Marek Raditsch. 

Šéfkuchaři bojovali v nejprestižnější soutěži (zdroj: ČT24)

Řada Čechů se učila nebo učí u těch nejlepších. Naděje české kuchyně se dají najít i na proslulém Bocusově institutu. „Od září jsem strávil většinu času v kuchyni, děláním receptů, vařením se šéfy, kteří mají nějakou historii,“ poznamenal student Jan Mužátko. Už v příštím ročníku takzvané kuchařské olympiády by Češi mohli dostat možnost bojovat o kvalifikaci v národním kole. 

  • Gastronomická soutěž Bocuse d'Or, která nese jméno svého zakladatele, francouzského mistra kuchyně Paula Bocuse, se pořádá od roku 1987. Bocusemu se přezdívá „papež francouzské kuchyně“. Jeho recept na kuře vařené se zeleninou a kořením v měchýři, aby neunikla žádná chuť, oběhl celý svět.