Výbuch plynu zdemoloval porodnici v Mexiku; dva mrtví

Mexiko – Dva mrtvé si podle starosty mexické metropole Miguela Ángela Marcery vyžádal výbuch cisterny s plynem před dětskou nemocnicí a porodnicí Cuajimalpa v Mexiku. Různé zdroje původně hovořily až o sedmi mrtvých, mezi nimiž jsou prý čtyři děti. Ve skutečnosti podle Marcery zahynula žena a dítě, zraněno bylo 54 lidí, z toho 22 dětí. Velká část budovy se zřítila, místy z ní zbyla jen betonová kostra. Řidiče cisterny a jeho dva kolegy policie zadržela.

Podle záchranářů je nyní situace pod kontrolou, další výbuch už nehrozí. Úřady tvrdí, že v době neštěstí už většina lidí nemocnici opustila, média se ale obávají, že v sutinách zůstali další lidé. Trosky nyní záchranáři prohledávají. Panují rovněž obavy, že se nemocnice zřítí celá. Marcera uvedl, že jsou zničeny asi tři čtvrtiny budovy a pokračování jejího provozu je vyloučeno.

Mnoho lidí zranilo jen lehce sklo létající vzduchem po explozi, zatímco někteří utrpěli těžké popáleniny. Červený kříž oznámil, že na místo vyslal 23 sanitek a 40 záchranářů. Desítky lidí byly z nemocnice evakuovány. Někteří svědci tvrdili, že exploze nastala uvnitř budovy. Podle starosty Marcery ale šlo o kontrolovaný požár, jehož cílem bylo spálit zbývající plyn z cisterny.

Nejméně sedm mrtvých po explozi u mexické porodnice (zdroj: ČT24)

Dodávky plynu v cisternách jsou v zemi běžnou praxí, protože obyvatelé některých částí Mexika nemají přístup k plynu. Dnešní výbuch způsobila patrně vadná hadice přivádějící plyn z cisterny společnosti Gas Express Nieto do nemocnice. Firma, jež patří k největším v Mexiku a v oboru působí přes 50 let, v reakci na neštěstí uvedla, že cisterna i hadice odpovídaly bezpečnostním normám a obsluhující personál byl dostatečně vyškolen.

Policie po výbuchu zadržela řidiče cisterny a dva jeho pomocníky, jejichž možnou vinu na explozi nyní prošetřuje. Muži se podle vyšetřovatelů snažili opravit závadu na hadici, když se jim to však nějakou dobu nedařilo, zavolali hasiče. Ti dorazili na místo ve chvíli, kdy z cisterny šlehaly plameny. Pár okamžiků poté došlo k výbuchu, mezi zraněnými je proto i několik hasičů a trojice zadržených.

Nemocnice patří městu, založena byla v roce 1993 a má kapacitu 35 lůžek. Stojí v hustě obydlené oblasti, kde žije především střední třída.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyjádřil soustrast příbuzným obětí a oznámil, že místním záchranářům pomohou v pátrání v troskách budovy a likvidaci následků neštěstí členové federálních bezpečnostních složek. Papež František vyzval na Twitteru k modlitbám za oběti.