Šéf europarlamentu sondoval v Aténách terén, cítí se povzbuzen

Atény - Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz uvítal ochotu řecké vlády jednat s věřiteli o snaze Atén změnit podmínky mezinárodní úvěrové pomoci. Rozhovory s novým řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem označil za povzbudivá. Podle evropských diplomatů měl Schulz jako první bruselský emisar testovat v Řecku skutečné záměry řecké levicové strany SYRIZA, která se dostala k moci výrazným vítězstvím v nedělních předčasných parlamentních volbách a jejíž radikální program Evropu znepokojil.

„Byla tu obava, že Alexis Tsipras půjde svou vlastní cestou, ale to není pravda, podporuje diskusi. Řecko hledá řešení na společném základě se svými evropskými partnery,“ řekl Schulz po jednání s ministerským předsedou. Šéf europarlamentu se tak po setkání s Tsiprasem cítí „povzbuzen“, i když si „mnoho bodů žádá dodatečná jednání“. „Viděl jsem, že vláda Alexise Tsiprase neuvažuje o tom, že bude jednat na vlastní pěst, ale chce, aby tyto návrhy byly projednány s partnery. Myslím si, že to je velmi dobrá zpráva,“ dodal Schulz. Průzkumnému charakteru jeho cesty nasvědčuje i to, že se v pátek setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.

Schulz uvítal, že mezi Tsiprasovy priority patří boj proti daňovým únikům a proti sociální nespravedlnosti, která je s daňovými úniky svázána. Tsipras po setkání prohlásil, že jeho vláda je garantem stability a že usiluje o vybudování nového vztahu důvěry s Evropou. „Jednáme se svými evropskými partnery, abychom našli úplné a vzájemně užitečné řešení, a to si žádá nějaký čas,“ podotkl Tsipras. „Evropa překoná krizi a vyjde z ní silnější s větší solidaritou a vzájemnou důvěrou,“ dodal.

Nejmenovaný vládní úředník podle AP ale upozornil, že Tsipras Schulzovi sdělil, že Řecko trvá na tom, aby mu byla odpuštěna většina dluhů. Tsipras také řekl, že si klade za cíl dosáhnout vyrovnaného primárního rozpočtu, do kterého se nezapočítávají náklady na obsluhu dluhů. Za nereálný označil plán předchozí vlády dosahovat dokonce primárního přebytku až do roku 2020.

Schulz s Tsiprasem jednal den před příjezdem šéfa takzvané Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema. Podle řeckého ministerstva financí právě u příležitosti Dijsselbloemovy návštěvy bude zahájeno celkové vyjednávání Řecka s jeho partnery o změnách podmínek mezinárodní úvěrové pomoci. Dijsselbloem se v pátek v Aténách setká především s novým řeckým ministrem financí Janisem Varufakisem. „Jednání s našimi partnery začne touto návštěvou, což povede k vytvoření životaschopné a komplexní dohody zaměřené na obnovu naší sociální ekonomiky,“ uvedlo řecké ministerstvo financí v prohlášení.

Martin Schulz se vítá s Alexisem Tsiprasem
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Podmínky záchranného programu EU označuje Tsipras za neudržitelné. Současně s tím chce levicová SYRIZA zastavit privatizaci přístavu Pireus, zarazit privatizaci státní energetické společnosti PPC. „Jsou to značně kontroverzní kroky, protože privatizace jsou součástí záchranného plánu, které si předchozí řecké vlády dohodly s věřiteli. Je to signál do Evropy, že vyjednávání s Řeckem nebudou snadná,“ doplňuje zpravodaj ČT z Atén Zdeněk Fučík.

Francie i Německo: Žádné speciální podmínky nebudou

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel dnes na schůzi německého parlamentu prohlásil, že Řecko by svými vnitřními politickými debatami nemělo zatěžovat zbytek Evropy. Problémy, s nimiž se nyní Atény potýkají, jsou podle něj důsledkem řeckých nepořádků, nikoli vinou zahraničních věřitelů. Země by měla zůstat v eurozóně, premiér Tsipras ale musí respektovat podmínky záchranného programu, řekl Gabriel.

Stejný názor má Gabrielův francouzský kolega Emmanuel Macron. „Žádné speciální úlevy v důsledku změněné politické situace neexistují,“ řekl dnes médiím. „Řecko má vůči eurozóně závazky, které musí dodržet,“ dodal. Státní bankrot Řecka podle ministra nehrozí, jednat o vzniklé situaci bude Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB).

Setkání Tsipras-Schulz? Začátek jednání o řeckém dluhu (zdroj: ČT24)