Virus eboly zmutoval

Monrovia - Vědci z pařížského Pasteurova ústavu přišli se znepokojivým zjištěním – virus eboly podle nich zmutoval. Hrozí, že bude nakažlivější než dřív, na druhou stranu může být ale méně smrtelný. Počet potvrzených případů eboly minulý týden poprvé od června loňského roku klesl pod stovku. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se tak mezinárodní pomoc bude soustředit na ukončení epidemie.

Výzkumníci z pařížského institutu loni v březnu jako první zjistili začátek dosud nejvážnější epidemie eboly v západní Africe. Nyní zkoumají, jak se zmutovaný vir bude chovat. Analyzují stovky vzorků krve odebrané pacientům v Guineji. „Víme, že se virus hodně mění,“ podotkl genetik Anavaj Sakuntabhai. „Virus může být méně smrtelný, ale zároveň nakažlivější, a to je to, čeho se obáváme,“ dodal doktor. 

Zjištění jsou zásadní pro léčbu. „Potřebujeme vědět, jak se virus mění, abychom udrželi krok s naším nepřítelem,“ poznamenal Sakuntabhai s tím, že jsou evidovány případy, kdy se u pacientů neobjevily příznaky. „Mohli by přenášet virus ještě účinněji,“ konstatoval genetik.

Virolog Jonathan Ball ale varuje před falešným poplachem. „Víme, že k bezpříznakovým případům dochází…ale jestli jich je teď víc, během současné epidemie, je obtížné zjistit,“ tvrdí profesor.

Záhadný způsob nákazy

Guinea, Sierra Leone a Libérie, které jsou epidemií eboly zasaženy nejvíce, minulý týden zaznamenaly poprvé od loňského června méně než 100 nových případů. WHO nicméně připustila, že u řady nových případů není jasné, jak se lidé nakazili. Například v Guinei se jen u 30 procent z nich ví, že ochořeli kontaktem s pacienty.

„Počet případů se snižuje týden od týdne a na mnoha místech se blíží k nule, nemoc ale trvá v třetině oblastí nejpostiženějších zemí. Setkáváme se ještě občas s náhlými novými ohnisky a s překvapivými nezmapovanými případy osob, které nebyly v kontaktu s nemocnými,“ prohlásil David Nabarro, který je koordinátorem OSN pro boj s touto smrtelnou chorobou.

Laboratoře po celém světě se nyní snaží připravit vakcínu. Širší testování by mělo nejdřív proběhnout v těch nejpostiženějších oblastech.

  • Od loňska se nakazilo virem eboly více než 22 tisíc lidí a na 9 tisíc jich zemřelo. Naprostou většinu obětí nahlásily Guinea, Sierra Leone a Libérie.