Jedno z rukojmích v Sydney zabila při zásahu policie

Sydney - Matku tří dětí Katrin Dawsonovou zabily při osvobozovací akci zásahových jednotek v australském Sydney úlomky policejních střel. Při soudním vyšetřování teroru v kavárně v centru města to řekl právník Jeremy Gormly. Íránský islamista v prosinci přes půl dne zadržoval 18 rukojmích. Po razii ozbrojených složek zemřeli tři lidé včetně něj.

Při zásahu policie přišli o život tři lidé, včetně radikalizovaného muslimského únosce. Další čtyři osoby utrpěly zranění. Vyšetřování ukázalo, že osmatřicetiletá právnička a matka tří dětí Katrina Dawsonová přišla o život poté, co ji zasáhlo šest úlomků jedné či více policejních střel, které se odrazily od tvrdého povrchu. Jeden z nich zasáhl cévu. Žena poté ztratila vědomí a krátce nato zemřela, prohlásil Gormly.  

Katrina Dawsonová
Zdroj: ČT24/ISIFA

Další rukojmí, čtyřiatřicetiletý manažer kavárny Tori Johnson, zemřel poté, co jej ozbrojenec přinutil kleknout na zem a pak jej bez předchozího varování střelil z krátké vzdálenosti dozadu do hlavy. Smrt zřejmě nastala okamžitě.  

Únosce měl zkrácenou brokovnici, ze které vypálil 22 střel. Nakonec jej zabilo několik policejních střel a úlomků, které jej zasáhly do hlavy a do těla.

Policie v Sydney zabila rukojmí omylem (zdroj: ČT24)

Útočníkem byl samozvaný íránský duchovní 

Rukojmí v kavárně zadržoval padesátiletý samozvaný duchovní íránského původu Man Haron Monis, který v zemi dostal v roce 1996 azyl. Devětačtyřicetiletý Monis se označoval za duchovního léčitele a praktikoval prý černou magii. Obviněn byl ve více než 40 případech sexuálního násilí nebo obtěžování, kterého se dopouštěl na ženách při "konzultacích. 

Man Haron Monis
Zdroj: EPA/SERGIO DIONISO/ISIFA

V letech 2007–2009 navíc napsal několik urážlivých dopisů rodinám sedmi australských vojáků, kteří zahynuli v boji proti islámskému terorismu. Oběti označil za vrahy a v jednom případě tvrdil, že skončí v pekle. Australský soud mu za to uložil trest 300 hodin veřejně prospěšných prací. Monis byl také obviněn ze spolupachatelství v případu ubodání své bývalé ženy, kterou podle všeho zabila jeho současná manželka. V případu, ve kterém se prokázalo, že si vytvořil alibi úmyslnou automobilovou nehodou v době vraždy, byl propuštěn na kauci.  

Monis se může zařadit do skupiny takzvaných „osamělých vlků“, kteří jednají na vlastní pěst. O to hůř jsou identifikovatelní pro zpravodajské služby a v posledních letech se stávají postrachem západních zemí. Vyšetřovatelé ale podle Gormlyho zatím nezjistili, že by před incidentem v Sydney existoval nějaký kontakt mezi jeho pachatelem a radikální skupinou Islámský stát působící v Iráku a v Sýrii. 

Děsivý 15. prosinec v kavárně v Martin Place 

Monis vešel do kavárny ráno s brokovnicí schovanou v tašce. Objednal si čokoládový dort a čaj a pak prohlásil, že chce mluvit s manažerem kavárny Johnsonem. Následně oznámil, že jde o útok a že má bombu. Johnsonovi nařídil, aby zavolal na tísňovou linku a oznámil, že Austrálie byla napadena islamistickými ozbrojenci.

Několika rukojmím se ve více vlnách podařilo uniknout. Ve dvě hodiny ráno místního času se ale policie rozhodla ke konečnému zásahu.

Vydáno pod