Slovenské eTrhovisko má pomoci ušetřit a zabránit korupci

Bratislava - Od 1. února spustí Slovensko státní elektronické tržiště - softwarový systém, přes nějž budou instituce a úřady povinně nakupovat. Jsou zde k mání tisíce položek a zboží či služby mohou žádat i soukromníci. Vždy půjde o aukci a vítězem bude ten, kdo nabídne nejnižší cenu. Politici si od toho slibují výrazné úspory a přiškrcení korupce.

Na elektronickém tržišti třeba divadlo Aréna nakupovalo v testovacím režimu ve velkém kancelářské potřeby. Mohlo za ně dát až 14 000 korun. V aukci dostalo 19 nabídek a cena nakonec spadla o 42 procent.

Elektronické tržiště (eTrhovisko) má na starosti Tatiana Behrová, poradkyně ministra vnitra pro veřejné zakázky. Podle ní nebudou při ostrém startu žádné problémy. „Kdo dosud zadával zakázky, umí rovnou i s tímto systémem. Ten mu vlastně pomůže odstranit současnou administrativní zátěž,“ řekla zpravodaji ČT.

Do systému se už zaregistrovalo téměř pět tisíc firem. Když úřad zadá poptávku, všem dodavatelům, kteří dané zboží nabízejí, přijde výzva k zapojení do aukce.  V té může soutěžit jakákoliv společnost, která se zaregistruje. Musí ale splnit základní podmínku - doložit, že státu nedluží na daních ani na sociálním pojištění.

Průměrná úspora je zatím sedmnáct procent. Podle premiéra Roberta Fica je největší výhodou omezení korupce u veřejných zakázek. Během aukce totiž dodavatel neví, kdo zboží žádá ani s kým soupeří. „Nemůže přijít nikdo, kdo by nabízel úplatky nebo nějak spekuloval,“ vysvětluje výhody Fico.

Elektronické tržiště má přinést úspory i zabránit korupci (zdroj: ČT24)

Elektronická tržnice stála 98 milionů korun. Její roční provoz vyjde na pět a půl milionu. Ministerstvo vnitra ho chce platit i z eurofondů, a dál tak ulevit státní kase.

Systém se líbí i analytikovi Peteru Kunderovi z Aliance Fair-play, který veřejné zakázky na Slovensku dlouhodobě kritizuje. Bojí se ale, že teprve při ostrém provozu se ukáží jeho slabiny – na elektronickém tržišti je obtížné si stěžovat nebo něco vynucovat.