Další případ policejní brutality? V Denveru zastřelili mladou dívku

Denver - Dva policisté zastřelili v pondělí v Denveru šestnáctiletou dívka poté, co podle nich na jednoho z důstojníků najela autem. Agentura AP ale cituje svědka, který měl sedět s Jessicou Hernandezovou v autě. Ten tvrdí, že dívka do důstojníka narazila až poté, co byla zraněna.

Matka oběti byla na dceru rozzlobená, protože se v neděli nevrátila domů a vůbec jí neodpovídala. K incidentu došlo poté, co byl jeden z policistů informován o podezřelém vozidle. Když zjistil, že je auto kradené, požádal o posilu. Druhý policista pak zamířil směrem k autu. Tvrdí, že se ho dívka pokusila přejet. Policista utrpěl zranění nohy a pak začal střílet. Podle matky Jessica nevěděla, že je auto kradené. 

Podle rodiče jednoho z teenagerů byli v autě čtyři dívky a jeden chlapec. Prý hodiny odpočívali a poslouchali hudbu. Svědek, který byl v době incidentu ve voze, ale agentuře AP řekl, že mladá řidička do policisty narazila až poté, co byla postřelena. Ztratila prý vědomí a přestala auto ovládat. „Samozřejmě existuje mnoho otázek, které musí být zodpovězeny,“ okomentoval incident policejní šéf Robert White.

Lidé zapalovali poblíž místa incidentu svíčky, někteří hovoří o policejní brutalitě a protestovali před kanceláří okresního prokurátora Mitche Morriseyho. Shromáždění prohlašovali, že Morrisseyovi nevěří, a poukazovali na to, že v Denveru naposledy čelil policista obvinění v souvislosti se střelbou v roce 1992. Nyní žádají speciálního prokurátora, aby se případu ujal. 

„Jsme naštvaní. Další policista vzal někomu život,“ konstatovala Cynthia Valdozová, kamarádka Hernandezové. „Snažila se najít svůj talent. Chtěla zjistit, čím by mohla být. Kdo ví, co by mohlo být?“ Oba důstojníci jsou v současné době kvůli vyšetřování na nucené dovolené.

  • Ve Fergusonu v srpnu bělošský policista zastřelil neozbrojeného Afroameričana Michaela Browna. Brownova smrt a několik dalších podobných případů ve Spojených státech vyvolaly vlnu demonstrací proti údajnému policejnímu násilí vůči černochům.