Expert na Blízký východ: Nemám strach, že islám Evropu převálcuje

Damašek - Ani duchovní autority islámského světa proti násilným fanatikům nic nezmohou, prohlásil znalec Blízkého východu Břetislav Tureček na chatu webu ČT24. Obava z muslimských radikálů je podle něj zčásti uměle zveličovaná a řada politiků si z toho udělá volební program. Tureček se třetí světové války neobává. Třeba Islámský stát nepodporuje žádná vláda, upozornil analytik. A uklidňuje, že islám Evropu nepřeválcuje. Tajné služby totiž fungují v podstatě dobře a politici dokážou najít praktická řešení. Evropu teď podle něj pouze zachvátily protiislámské emoce a obavy kvůli nedávným útokům v Paříži.

  • Kurdským jednotkám se před pár dny podařilo vytlačit islamisty ze syrského strategického města Kobani. Úspěchy v boji s radikály hlásí také irácká armáda, která osvobodila z područí IS provincii Dijála ležící severně od Bagdádu. 

Islamisté prosluli mučením a stínáním hlav. Podle Turečka dělají radikálové to, co považují za vhodné k udržení a rozšíření moci. „IS nedělá nic jiného, než v Sýrii činila a činí řada jiných skupin bojujících proti Asadovu režimu. Jen IS to dotáhl k zatím největší dokonalosti, takže nejenže dobývá území, ale zároveň se k němu připojují různí regionální warlordi (váleční magnáti), kteří v něm našli perspektivní sílu. Až bude IS vojensky v defenzivě, spojence bude rychle ztrácet – tak to bylo v Orientu vždycky,“ podotkl analytik. 

Islamisté už připravili o hlavu několik západních novinářů a humanitárních pracovníků. S podobně krutými praktikami přitom nesouhlasí ani nejvyšší autority muslimského světa, upozornil Tureček. Třetí světová válka ale kvůli expanzi islamistů nenastane, domnívá se novinář. „Války bych se nebál. Všimněte si jedné věci – IS nepodporuje žádná vláda. Všechny arabské či muslimské vlády jsou - přinejmenším ze sebezáchovných důvodů - proti němu. Kdo by tedy měl proti nám bojovat? Pár tisíc vybičovaných ultras s kulomety na Toyotách?“ přemýšlí Tureček. 

  • Tureček v chatu pro web ČT24: „IS nabízí dobrodružství, posílení vlastní identity, dodání sebevědomí a moci.“ 

Kvůli postupu v boji proti islamistům se rozhořel spor mezi českým prezidentem a šéfem diplomacie. Miloš Zeman označil IS za úhlavního nepřítele dneška a vyzval ke sjednocené ozbrojené akci. Podle Lubomíra Zaorálka by naopak měli proti radikálům zasáhnout hlavně muslimové. K jeho názoru se kloní i Tureček. „IS ani al-Káida nejsou regulérní armády s hlavním štábem, je to často boj proti autonomním guerillovým skupinám a hlavně proti myšlence. Frontální útok, jak ho navrhuje třeba prezident Zeman, podle mě spíš znásobí efekt, jaký už jsme měli v Afghánistánu v 80. letech - zmobilizuje další takové autonomní buňky. Nemluvě o tom, že v případě západní vojenské invaze by se k IS přimkly nebo postavily neutrálně i ti muslimové nebo blízkovýchodní vlády, které jsou k němu dnes rezervované či nepřátelské,“ konstatoval publicista.

Vlajka Islámského státu
Zdroj: AFP PHOTO/JM LOPEZ/ISIFA

Washington se domnívá, že boj s islamisty může trvat několik let. „Bombardování IS v Sýrii a Iráku zabilo podle západních odhadů od léta asi 6 000 bojovníků, jichž jsou ale řádově desítky tisíc. IS se údajně stáhl ze 700 kilometrů za situace, kdy ovládá asi třetinu Sýrie a Iráku, tedy statisíce kilometrů,“ upozornil Tureček.

  • Jaký je problém islámu?: „Islám je nebezpečný v tom, že je převažujícím náboženstvím ve velmi nestabilním regionu. Mocenské vakuum, zhroucené státy, anarchie a bezvládí vždy nahrávají zločincům, sadistům, megalomanům – a kdo toho dnes chce využít v Sýrii nebo Iráku, těžko něčeho dosáhne pod vlajkou křesťanství nebo demokracie,“ říká Tureček.

Značnou hrozbu představují pro Západ radikálové, kteří se zapojují do bojů s islamisty nebo se nechají vycvičit a pak zamíří zpět do vlasti. Francie se ještě zcela nevzpamatovala z nedávných teroristických útoků v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, na policii a v košer supermarketu. Zahynulo 20 lidí, včetně tří útočníků. Policie od té doby zatkla desítky podezřelých osob.

Břetislav Tureček, odborník na Blízký východ

„Nemám strach, že islám Evropu převálcuje. Teď vidíme a cítíme vybičované emoce, sledujeme s napětím, co se děje na Blízkém východě a jak nás to zasahuje (přičemž zároveň blahosklonně přehlížíme, jak my zasahujeme do životů lidí na Blízkém východě)…až ale emoce opadnou, myslím, že shledáme, že tajné služby víceméně pracují, jak mají, že i politici umějí hledat praktická řešení, jak třeba posílit tradiční rodinu, jak ctít naše právní i etické závazky pomáhat trpícím, aniž by nás to ohrožovalo… Věřím, že se někteří lidé i zastydí za své dnešní urážení muslimů, kteří tu po desetiletí loajálně žijí, třeba svědomitě léčí české děti a stydí se za řádění svých souvěrců na Blízkém východě, a jsou pro naši společnost větším přínosem než nejeden jejich kritik.“

Protiislámské nálady dorazily i do Česka. Na Hradčanském náměstí se v polovině ledna sešly stovky odpůrců islámu. Manifestaci svolala iniciativa Islám v České republice nechceme a zúčastnili se jí zástupci ODS i Úsvitu přímé demokracie. Podle Turečka za to mohou obavy vycházející ze směsi reálných událostí, neznalosti a fikce.

Uprchlíci na lodi Ezadeen
Zdroj: ČTK/AP/Antonino D\'Urso

Multikulturalismus jako umělý výtvor

Evropa začala obecně řešit, jestli je multikulturalismus to pravé ořechové. „Já nikdy nebyl zastáncem ani odpůrcem. Pro mě je to novodobý uměle vytvořený prvek, ačkoli přirozenou cestou mísení kultur vždy nějak probíhalo,“ poznamenal Tureček. Benevolence k přílivu ekonomických imigrantů ale podle něj není únosná.

Problémem ovšem zůstává, jak příliv uprchlíků zbrzdit. „Střílet na lodi, které připlouvají z Afriky? Nakládat je do letadel a létat s nimi do válkou rozvrácené Libye, odkud vyplouvají? Kdo bude tím statečným pilotem, nebo velitelem pobřežního dělostřelectva? Kdo si vezme politickou odpovědnost?“ ptá se analytik. K přijetí válečných uprchlíků státy přistupují, protože musí, zavazují je k tomu mezinárodní úmluvy. Rozeznat je od těch ekonomických je přitom téměř nemožné.

Celý chat si můžete přečíst zde.

Události, komentáře: Pod taktovkou Islámského státu (zdroj: ČT24)