Lavrov chce neutrální Ukrajinu, Porošenko žádá Putina o pomoc

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval šéfa Kremlu, aby zatlačil na vzbouřence a pomohl ukončit násilí na východě Ukrajiny. Rebelové zahájili v posledních dnech ofenzivu, dobyli už třeba doněcké letiště. Šéf ruské diplomacie mezitím apeloval na Ukrajinu, aby zůstala neutrální a zabránila dalšímu dělení země. Ukrajinský parlament přitom schválil zrušení neutrality už v prosinci a rozhodl o tom, že země bude usilovat o členství v NATO. Ukrajina také podepsala asociační dohodu s Unií.

Za poslední den zemřeli na východě Ukrajiny další tři vojáci. Pod palbou rebelů se za tu dobu ocitlo 55 ukrajinských měst a vesnic, uvedl mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Vladyslav Selezňov. V posledních dnech se bojuje hlavně v okolí Doněcku a obce Debalčevo. Pro povstalce má Debalčevo strategický význam, protože jím prochází hlavní dopravní spojení mezi Doněckem a Luhanskem, tedy metropolemi oblastí ovládaných separatisty.

Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová dnes ve společném prohlášení vyjádřili znepokojení nad ruskou rolí v eskalaci násilí na východě země a shodli se na nutnosti hospodářské pomoci Ukrajině. Spojené státy už oznámily, že Ukrajině poskytnou záruky na půjčky v objemu dvě miliardy dolarů (asi 49 miliard korun).

Rusista Dvořák: Kyjev bude muset vyjednávat s povstalci (zdroj: ČT24)

Porošenko žádá Putina o propuštění pilotky

Ukrajinský prezident Porošenko prý napsal Putinovi dopis. Šéfa Kremlu v něm vyzývá k ukončení bojů a k propuštění ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové. Rusko ji vězní od loňského června. Podle Moskvy navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře. Dva z nich zahynuli.

Ukrajinský parlament už posvětil prohlášení, v němž označil Rusko za agresora a samozvané republiky vyhlášené proruskými rebely za teroristické organizace. Tento krok má podle agentury AP povstalcům formálně zabránit v účasti na mírových rozhovorech. „Asi nakonec ale nezbyde nic jiného než jednat s představiteli lidových republik. S lidmi prohlášenými za teroristy to bude o to obtížnější,“ myslí si Dvořák. Mírové řešení se tak oddaluje. Vláda v Kyjevě ale podle Dvořáka musí před svými voliči prokázat rozhodnost. 

Pozorovatelé OBSE na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Evgeniy Maloletka

OBSE: Ať Rusko uzavře hranice s Ukrajinou 

Předseda Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Ilkka Kanerva v úterý vyzval Rusko, aby v zájmu uklidnění situace na Donbasu uzavřelo své hranice s Ukrajinou. „Ruští představitelé opakovaně hovořili o své podpoře mírového řešení na Ukrajině,“ řekl Kanerva. „S ohledem na tento závazek vyzývám Rusko k uzavření hranic, aby zastavilo přísun zbraní či bojovníků, ať už jsou, či nejsou to dobrovolníci, kteří mohou pronikat na východní Ukrajinu.“  

Západ i Kyjev tvrdí, že Moskva povstalce materiálně i vojensky podporuje a že přes hranice s Ruskem pronikají na Ukrajinu posily pro jednotky rebelů. Kyjev také opakovaně obvinil Rusko, že na Donbasu působí jeho vojáci. Kreml všechna tato nařčení v minulosti opakovaně odmítl. Moskva také vyzvala Parlamentní shromáždění Rady Evropy, aby poskytlo důkaz o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině. 

Unie bude ve čtvrtek jednat o případném zpřísnění protiruských sankcí. „Čím jednotnější bude Evropa, tím obtížnější bude situace pro Rusko a naopak,“ konstatoval Dvořák. Nová řecká vláda ale včera odsoudila stanovisko EU, v němž členské státy označily Moskvu odpovědnou za sobotní útok v Mariupolu. Brusel ho prý vydal bez souhlasu Atén. „Mezi Ruskem a Řeckem existují dávné vztahy, jednak proto, že už od 18. století a ještě více 19. století, kdy Řecko získalo samostatnost na Osmanské říši, to byl přirozený spojenec. Osmanská říše totiž byla soupeřem Ruska. Také ruské křesťanství pochází z Cařihradu,“ podotkl rusista.