Nová řecká vláda: Zleva doprava, hlavně ale kontroverzně

Atény - Řecko má od tohoto týdne novou vládu pod vedením krajně levicového uskupení SYRIZA. Analytikové charakterizují koaliční alianci mezi SYRIZA a malým pravicovým seskupením Nezávislí Řekové jako nepřirozenou. Zároveň varují, že Nezávislí Řekové jsou známí svými ostrými výpady proti Německu a proti Trojce a svými občasnými otevřeně antisemitskými rasistickými a homofobními výkřiky jejich šéfa Panose Kammenose. Na sociálních sítích se zase objevila fotografie, která ukazuje na spojení strany SYRIZA s ruskými radikály.

Obě strany spojuje stejný názor - odmítají přísná úsporná opatření, která Aténám nařídili věřitelé výměnou za rozsáhlé půjčky. Obě strany rovněž hodlají vyjednávat o zmírnění podmínek zahraniční finanční pomoci: část dluhů chtějí odepsat, u jiných odložit splatnost. Některá úsporná opatření plánují zrušit a zavést jiná, další chtějí zmírnit. Jsou rozhodnuti výrazně snížit nezaměstnanost a vytvořit nová pracovní místa.

V novém řeckém kabinetu má mít prakticky všechna křesla SYRIZA. Vůdce Nezávislých Řeků Panos Kammenos získal resort obrany a jeho strana bude mít ještě několik státních tajemníků, včetně toho pro vztahy s pravoslavnou církví.

Otazník se také začíná vznášet nad přístupem nového kabinetu k zahraničně politickým otázkám. SYRIZA, která netají své sympatie k Moskvě, se v úterý distancovala od kritiky Evropské unie vůči zhoršující se krizi na Ukrajině a od příprav dalších možných sankcí proti Rusku. Podle publicistky působící v Soluni Kateřiny Kňapové byl oficiálním důvodem odmítnutí nedostatek času, který čerstvá vláda měla.

Jestli se řecká zahraniční politika definitivně obrátí směrem k Rusku, bude do značné míry záviset na novém řeckém ministru zahraničí Nikosi Kotziasovi. Právě on se bude za Řecko účastnit jednání v Bruselu, které rozhodne o další podobě sankcí vůči Rusku. Kotzias, který je nejen profesorem politologie, ale také bývalým komunistou, vystupuje proti vedoucímu vlivu Německa v Evropě a pro větší význam Ruska již od osmdesátých let. V osmdesátých letech dokonce ocenil zásah polské vlády proti hnutí Solidarita. Proti tomuto postoji se už ohradil polský expremiér Donald Tusk.

Na sociálních sítích se dokonce objevila fotografie, která ukazuje na spojení strany SYRIZA s ruskými radikály. Na snímku z dubna 2013 je totiž nový řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias po boku Alexandra Dugina, ruského nacionalisty, ideologa a velkého obdivovatele radikálů bojujících na východě Ukrajiny.

Moskevský rodák Dugin je profesorem Lomonosovy univerzity a hlavním ideologem takzvaného eurasijského hnutí, které usiluje o znovupřipojení někdejších zemí SSSR k Rusku. Jistou dobu podporoval Vladimira Putina, od nějž se ale odklonil, když Putin nezasáhl při ukrajinské Oranžové revoluci. Při válce v Jižní Osetii v roce 2008 se Dugin vyslovil pro obsazení Gruzie a zřízení proruské vlády.

Nový kabinet, který vznikl neobyčejně rychle spojením na první pohled nesourodých politických formací, čeká ještě v tomto týdnu vysvětlování budoucích ekonomických kroků. Ve čtvrtek Atény navštíví předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a v pátek šéf eurozóny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, kteří budou hlavně sondovat postoj řecké vlády k dluhovým závazkům vůči mezinárodním věřitelům.

„Kabinet sociální jistoty, který si Řekové zvolili, má před sebou velmi těžký úkol - znovuzískání mezinárodní prestiže země,“ prohlásil Tsipras. Jeho vláda sice na prvním zasedání oznámila, že bude dál splácet obří dluh, pokusí se ale vyjednat jiné podmínky - navíc okamžitě ukončila úsporný režim. Jen den po svém jmenování začíná utrácet a vyhlásila také konec privatizace státních podniků.

Vydáno pod