První Kimova cesta? Spekuluje se o oslavách konce války v Moskvě

Pchjongjang/Soul – Rusko tvrdí, že na květnové oslavy výročí konce války prý přijal oficiální pozvání také severokorejský vůdce Kim Čong-un. Zda do Moskvy dorazí přímo on, ale není zcela jasné. Kreml totiž konkrétní jméno v písemném prohlášení nezmiňuje a v úvahu tak přichází například severokorejský předseda parlamentu. Pro Kim Čong-una by to každopádně byla první oficiální zahraniční cesta od jeho nástupu v roce 2011.

„Když se poukazuje na severokorejského vůdce, je to někdy nejasné. Podle severokorejské ústavy reprezentuje zemi v zahraničních záležitostech Kim Jong-nam,“ konstatovalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Už před týdnem ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že Moskva pozvala Kima na oslavy 9. května. Tehdy novinářům řekl, že první náznak odpovědi ze strany severokorejské vlády „byl pozitivní“. Mluvčí Kremlu Dmitroj Peskov dnes dodal, že „účast severokorejského vůdce (na ceremoniálu) byla potvrzena.“

Podle jihokorejské agentury Yonhap je „severokorejský vůdce“ mezi 20 státníky, kteří potvrdili účast na oslavách 70 let od konce druhé světové války. Jméno Kim Čong-una ale odpověď nezmiňuje. Severní Korea se prozatím nevyjádřila. 

  • Rusko k oslavám konce války tradičně zve nejvyšší představitele protihitlerovské koalice, ale například i Německa a Japonska, tedy poražených států.

Kimův otec a předchůdce v čele KLDR Kim Čong-il navštívil Rusko v srpnu 2011 krátce před svou smrtí. Mnohem častěji ale přes moře cestoval do sousední Číny, která byla dlouhodobě brána za jeho nejbližšího spojence.  

Komentátoři upozorňují, že pokud si současný lídr KLDR vybere k výjimečné zahraniční cestě právě Moskvu, bude to znamenat silný politický vzkaz. V posledních letech totiž Čína čelila kritice ze strany Spojených států, Japonska i Jižní Koreje. Vadilo jim, že nevyvíjí větší tlak na KLDR kvůli jejímu jadernému programu. Peking navíc v posledních měsících Severní Koreu skrze média několikrát kritizoval.

Rusko a Severní Korea udržovaly těsné vztahy v dobách Sovětského svazu, kdy Moskva poskytovala Pchjongjangu významnou hospodářskou pomoc a politickou podporu. Přátelství obou zemí zažívá podle analytiků nyní obrodu a Rusko stále častěji dává KLDR najevo svou vstřícnost.