Osvobozené Kobani v troskách, 200 tisíc uprchlíků chce domů

Kobani – Kurdové pokračují po dobytí syrského města Kobani v ofenzivě. Z područí radikálů z Islámského státu (IS) se snaží osvobodit i desítky vesnic v okolí. Podle stanice Al-Džazíra jde o počátek konce IS. Jiní dodávají, že se ve společném boji Kurdů z řady zemí narodil nezávislý Kurdistán. Zhruba 200 tisíc uprchlíků z Kobani ale v brzký návrat doufat nemůže, město je totiž zničené.

Kurdové dnes vedli útok proti vesnicím ležícím jihovýchodním směrem od města. Velitel obrany nevyloučil, že bojovníci z IS plánují pomstu na obyvatelích okolních vesnic, které stále kontrolují. Vítězící spojenci už vztyčili na posledním osvobozeném kopci v Kobani svou vlajku. „Válčíme za celý svět. Naše válka je střetem s teroristy Islámského státu,“ konstatoval důstojník kurdské milice Burhán Muhammad. 

  • „Kobani už je zcela osvobozené. Jsme nesmírně šťastní, a proto slavíme. Všichni moji přátelé tu jsou také. Doufám, že se brzy budeme moci vrátit domů,“ podotkl Halíl Muhammad, uprchlík z Kobani žijící v Turecku.

Kobani je ale po dlouhých měsících bojů doslova v troskách. Ve městě nefungují vodovody ani kanalizace, nejde elektrický proud. Na turecko-syrské hranici dnes turecká policie použila slzný plyn proti asi tisícovce Kurdů, kteří chtěli jít slavit vyhnání IS přímo do Kobani. „Kdo opraví poničené město? Nikdo nemyslí na budoucnost. Bude se moci 200 tisíc uprchlíků vrátit domů?“ ptá se turecký prezident Tayyip Erdogan. 

Proti islamistickým radikálům bojovali také arabští povstalci ze Sýrie. Ke střetům docházelo od září. „Dobyli jsme poslední kopec a vyhnali odsud všechny žoldáky z Islámského státu. Díky Bohu,“ prohlásil jeden z arabských rebelů. 

Kobani leží v Sýrii přímo na hranici s Tureckem. Do globálního povědomí se dostalo poté, co jeho kurdští obránci vzdorovali přesile extremistů IS. Média jej proto překřtila na kurdský Stalingrad.

Kobani je po dlouhých bojích s islamisty téměř zničené (zdroj: ČT24)

Nezávislý Kurdistán na obzoru?

Kurdové jsou i díky boji o Kobani na cestě k nezávislosti. Takový vývoj ale netěší okolní země, především Turecko a Írán, kde žijí silné kurdské menšiny. Obranou Kobani tak kurdský boj za nezávislost nekončí.