Teroristé zaútočili na tripolský hotel - pět cizinců po smrti

Tripolis – Několik maskovaných ozbrojenců zaútočilo na luxusní hotel v libyjském Tripolisu. Podle místních bezpečnostních sil při útoku přišlo o život nejméně 9 lidí - členové ochranky a pět cizinců, mimo jiné Francouz a Američan. Podle Tripolisu jsou dalšími oběťmi Asiaté. Hotel, který je cizinci hojně využíván, obklíčila policie a budova byla evakuována. Podle listu Malta Today se útočníci hlásí k radikálům z organizace Islámský stát (IS).

Útok začal ráno a trval několik hodin. Na závěr dvojice útočníků házela po zasahujících jednotkách granáty, pak se atentátníci sami zabili. Deset lidí při tom utrpělo zranění. Není jasné, kolik atentátníků v hotelu útočilo, sebevraždu spáchali dva z nich, jeden člen hotelového personálu ale už dříve popsal, že do hotelu vtrhlo pět zamaskovaných ozbrojenců, které nedokázala zastavit ochranka. Začali kolem sebe střílet na personál v hotelovém lobby.

IS prostřednictvím Twitteru oznámil, že cílem operace je zabít diplomaty. Operace prý byla naplánována jménem abú Anase Libího. Podílel se podle všeho na atentátech na americká zastupitelství v Africe. Americké komando ho v roce 2013 dopadlo v Libyi, ale v USA muž letos zemřel na rakovinu před zahájením soudu.

Mezinárodně neuznávaná vláda v Tripolisu uvedla, že atentát byl namířen proti jejímu premiérovi Umarovi Hásímu a že se mu nic nestalo. Tripolis je sídlem vlády, která odmítla odstoupit po loňských volbách. Mezinárodně uznávaná vláda a parlament sídlí v Tobrúku. Zástupci tripoliské vlády útok na hotel připsali právě lidem podporující vedení v Tobrúku.