Čeští politici k řeckým volbám: Dluhy se mají platit

Praha – Miloš Zeman se podle svého mluvčího nebude vměšovat do vnitřních řeckých záležitostí, zastává ale obecný názor, že dluhy se mají platit. Taková je rekace českého prezidenta na výsledek parlamentních voleb v Řecku, které vyhrála levicová strana SYRIZA usilující o zmírnění úsporných opatření a odpuštění dluhů. V podobném duchu se nesou i komentáře dalších českých politiků.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Řekové reagovali na tvrdá úsporná opatření z posledních let a jejich rozhodnutí je třeba respektovat. „Nová řecká vláda bude mít velkou odpovědnost za to, aby dokázala realizovat přísliby, které dala občanům, a na druhé straně aby byla schopná dodržet parametry záchranného programu, který byl pro Řecko připraven,“ řekl novinářům Sobotka. Doufá, že silná podpora SYRIZY povede k ukončení společenské krize v Řecku. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) soudí, že EU případné výkyvy v Řecku ustojí.

Podle předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) je otázkou, zda bude SYRIZA schopna dodržet své předvolební sliby. „V současnosti můžeme v Řecku pozorovat euforii příznivců vítězné strany, která ovšem může být brzy vystřídána povolební kocovinou, což může mít dopady na EU jako celek,“ sdělil v prohlášení Benešík.

Šéfa Sněmovny Jan Hamáčka (ČSSD) překvapil dobrý výsledek dosud vládnoucí Nové demokracie premiéra Antonise Samarase, který podle něj předává zemi v lepším stavu, než ji dostal. „Vše je teď na panu Tsiprasovi a hnutí SYRIZA. Uvidíme, jak přistoupí ke svým partnerům v rámci Evropské unie. Zda bude pokračovat v tom, co říkal na náměstích před volbami, nebo zda bude ochoten jednat a přijímat kompromisy,“ poznamenal Hamáček.

Podle místopředsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska SYRIZA u svých voličů vzbudila naději nereálnými sliby podobně jako současná česká vláda. „Samozřejmě lze vzbudit naději nereálnými sliby a obelháváním. Nicméně je to běh na krátkou trať. Naděje, že své dluhy nebudeme muset platit, se dříve či později změní v beznaděj,“ uvedl Kalousek.

Podle místopředsedy ODS Jana Zahradila je vítězství SYRIZY důsledkem radikalizace řecké veřejnosti, která byla postižena drastickými úspornými opatřeními posledních let nadiktovanými eurozónou. Pokud by podle Zahradila nebylo Řecko v eurozóně, nemuselo by k těmto opatřením sahat. „Vítězství SYRIZY tedy ve skutečnosti ukazuje na neodstranitelnou konstrukční vadu eurozóny - ta z čistě politických důvodů zahrnuje země s natolik rozdílnými ekonomikami, že některé z nich nejsou dlouhodobě schopny plnit ekonomické parametry společné měny,“ uvedl. „Je to ukázka toho, jak se to nemá dělat, jaký je dopad, když se skutečně nevyvážené euro přijímá v tak složitém prostředí, jako je řecká ekonomika. Ukázka, jak nevyrovnaná Evropa je a jak se snažíme dostat tu ekonomiku do jedné formule,“ prohlásil europoslanec Evžen Tošenovský (ODS). Odpouštění dluhů považuje za nebezpečné, protože může vyprovokovat podobné nároky ze strany Španělska a dalších zemí. „Ukazuje se, jak představitelé Evropy nedohlíželi do budoucna,“ konstatoval.

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) odhaduje, že vůle k odpouštění dluhu Řecku bude poměrně omezená. „Sliby, které dala krajní levice svým voličům, jsou velmi ambiciózní a obávám se, že nemají velkou podporu předjednánu,“ řekl. Dodal, že eurozóna má nový potenciální úkol - připravit se na odchod Řecka. Jeho kolega z europarlamentu Pavel Poc (ČSSD) připomněl, že otázka odchodu Řecka z eurozóny není na pořadu dne. „Z eurozóny formálně odejít nejde – neexistuje právní mechanismus, který by to dovoloval. Znamenalo by to použít mechanismus, který zavedla Lisabonská smlouva, a ten hovoří o vystoupení z Evropské unie. To je scénář, který si nikdo nepředstavuje ani v nejhorších snech,“ zdůraznil.

Luděk Niedermayer (nestraník za TOP 09) vstřícnost na straně věřitelů neočekává. Pokud by došlo k odchodu Řecka z eurozóny, považoval by to za naprosto zbytečné a vinil by z toho populismus strany, která s tímto programem vyhrála volby. Doufá ale, že kroky nové řecké vlády nebudou nijak revoluční. „Pro tu zemi by to byla katastrofa,“ řekl. „Když věřitelé projeví určitou pružnost, Řecko musí pokračovat v reformách a plnění svých závazků, i když ty budou třeba mírně modifikované,“ soudí europoslanec Petr Ježek (nestraník za ANO).