Při manévrech NATO havarovala stíhačka: 11 mrtvých

Madrid – Jedenáct mrtvých a 21 zraněných si vyžádala havárie řecké stíhačky při manévrech NATO v jihovýchodním Španělsku. Šest zraněných je v kritickém stavu. Neštěstí se stalo na základně Los Llanos v Albacete, kde stíhačka F-16 při startu ztratila rychlost a narazila do dalších stojících letadel na letištní ploše.

Jeden z pilotů podle místních médií provedl při vzletu špatný manévr, oba řečtí piloti při havárii zahynuli; dalšími oběťmi je devět Francouzů. Mezi zraněnými je dalších 9 Francouzů a 12 Italů. Jak uvedla italská ministryně obrany Roberta Pinottiová, stav jednoho z italských vojáků je kritický, utrpěl popáleniny na 60 procentech těla a čeká ho operace.
Na místě zasahovaly protipožární a záchranářské týmy, které se snažily rozsáhlý požár uhasit a postižené z místa evakuovat.

Cvičení NATO se zúčastnili vojáci deseti spojeneckých zemí: Belgie, Velké Británie, Dánska, Francie, Německa, Nizozemska, Itálie, Řecka, Španělska a Spojených států. Národnost obětí upřesnil španělský premiér Mariano Rajoy.

Ve Španělsku havarovala stíhačka NATO, 10 mrtvých (zdroj: ČT24)

Podle generálního tajemníka NATO je havárie „tragédií, která má vliv na celou Severoatlantickou alianci,“ uvedl Jens Stoltenberg, jenž je dle svých slov následkem nehody hluboce zarmoucen. „Vyjadřuji upřímnou soustrast blízkým a národům těch, kteří přišli o život, a přeji brzké uzdravení zraněným,“ dodal.

Stíhačka se účastnila aliančního cvičení, které má název Tactical Leadership Program (TLP). TLP není součástí struktury NATO, nicméně je organizací, která při alianci funguje na základě dohody mezi 10 členskými státy. Jejím cílem je zvýšit efektivitu vzdušných sil díky rozvoji strategií řízení vzdušných operací.

Vydáno pod