Zemřel saúdský král Abdalláh, na trůn nastoupil jeho bratr Salmán

Rijád – V devadesáti letech zemřel saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd, který byl od začátku roku hospitalizován v Rijádu se zápalem plic. Novým králem se stal jeho 79letý nevlastní bratr Salmán ibn Abdal Azíz Saúd. Abdalláh byl významným spojencem Západu v blízkovýchodním regionu, Salmán v televizním projevu ujistil, že bude v jeho politice pokračovat.

„Jeho výsost Salmán a všichni členové rodiny i celý národ truchlí kvůli smrti krále Abdalláha, který zemřel přesně v jednu hodinu po půlnoci,“ oznámila saúdskoarabská televize. Po odpoledních modlitbách byl Abdalláh pochován. Nejprve jeho tělo přinesli na nosítkách do rijádské mešity, kde se uskutečnila pohřební modlitba. Ceremonie se vedle vůdců mnoha zemí Perského zálivu zúčastnil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a pákistánský premiér Naváz Šaríf. Poté bylo tělo uloženo do neoznačeného hrobu na hřbitově v saúdskoarabské metropoli. V souladu s vírou vahhábistů na počest zesnulého nikdy nevznikne žádný pomník ani pamětní deska.

Královský palác vyzval saúdskoarabské občany, aby přísahali věrnost novému králi a také novému korunnímu princi, kterým se dnes stal Salmánův nevlastní bratr Mukrín ibn Abdal Azíz Saúd. Salmána jmenoval Abdalláh svým právoplatným následníkem v červnu 2012, kdy zemřel korunní princ Najíf.

Salmán ve svém prvním veřejném projevu, přenášeném státní televizí, potvrdil očekávání, že bude pokračovat v dosavadní Abdalláhově politice. „Budeme se nadále držet správné politiky, kterou Saúdská Arábie prováděla od svého založení,“ zdůraznil. Nepřímo se také dotkl chaotické situace na Blízkém východě způsobené extremisty Islámského státu, když upozornil, že „arabské a muslimské státy naléhavě potřebují solidaritu a soudržnost“. Některá média ovšem zaznamenala, že vystoupení vyvolalo pochybnosti o Salmánově zdraví, které je už nějakou dobu podlomené. Mluvil dýchavičně a tichým hlasem a chvílemi mu nebylo dobře rozumět.

Americký prezident Barack Obama vyjádřil upřímnou soustrast rodině zesnulého krále a obyvatelům Saúdské Arábie a ocenil Abdalláhovy zásluhy na sblížení obou zemí. To je podle Obamy důležité pro stabilitu a bezpečnost na Blízkém východě i jinde ve světě. „Co největší blízkost a pevnost partnerství mezi našimi dvěma zeměmi je součástí odkazu krále Abdalláha,“ prohlásil Obama, který očekává, že tyto dobré vztahy budou nyní pokračovat.

Při své loňské návštěvě v Rijádu se Abdalláh snažil posílit historické spojenectví s šéfy monarchií Perského zálivu, které v posledních letech narušily neshody kolem řešení Sýrie a Íránu. Kanadský premiér Stephen Harper označil Abdalláha za „vášnivého ochránce míru na Blízkém východě“. Slovy chvály nešetřil ani ruský prezident Vladimir Putin, který Abdalláha označil za moudrého státníka. „Udělal hodně pro zlepšení sociální a ekonomické situace svého lidu,“ uvedl a ocenil také králův příspěvek v boji proti terorismu.

Zvýšení cen ropy je zřejmě jen přechodné

Po oznámení Abdalláhova úmrtí se na finančních trzích začala zvyšovat cena ropy. Podle agentury Reuters je to však přechodné a faktické zvýšení ceny ropy se v příštích měsících neočekává. Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě a významným spojencem Spojených států v arabském světě.

Král Abdalláh (1924–2015) vládl od roku 2005, kdy usedl na trůn po smrti nevlastního bratra Fahda. Byl jedním z nejbohatších monarchů na světě. Za Abdalláha se země přidala k Američanům do boje proti teroristické síti al-Káida, stabilita monarchie má proto globální význam. „Problémy ve světě jsou způsobené lidmi, kteří odmítají principy spravedlnosti. Terorismus a kriminalita jsou nepřátelé boha a každého náboženství a civilizace,“ prohlásil kdysi zesnulý král, který také v zemi zavedl reformy, jež modernizují muslimské království. Před čtyřmi lety dal saúdskoarabským ženám možnost volit nebo se účastnit olympijských her. Moc v zemi je soustředěna v rukou krále a nejvyšších princů.

Vůči Abdalláhovi zazněla i řada výhrad

Političtí odpůrci ale zesnulému monarchovi leccos vyčítají. Z poslední doby jde o odsouzení ochránce lidských práv Raífa Badávího k desetiletému vězení a tisíci ranám bičem za údajné odpadlictví a zřeknutí se víry. Přes určitý posun k lepšímu v nerovnoprávnosti žen se zvedla vlna kritiky kvůli tomu, že nesmějí řídit auta, jinak jim hrozí vysoké pokuty. Nelibost vyvolalo i potlačení šíitských protestů. Problematické bylo i zasahování Saúdské Arábie do konfliktů v regionu. V roce 2013 Rijád kupříkladu podpořil svržení egyptského prezidenta Muhammada Mursího, za nímž stálo islamistické Muslimské bratrstvo. V roce 2011 vojensky pomohl v Bahrajnu tamní sunnitské vládnoucí dynastii potlačit masové nepokoje šíitů a v Sýrii podpořil opozici v boji proti prezidentovi Bašáru Asadovi.

Abdalláh vládl de facto od roku 1995, kdy mu Fahd předal kvůli zdravotním problémům většinu pravomocí. Rodák z Rijádu byl třináctým synem zakladatele saúdskoarabského státu krále Abdal Azíze a bratrem bývalých králů Saúda (1953–1964), Fajsala (1964–1975) a Chálida (1975–1982). Vášnivý kuřák Abdalláh choval jezdecké koně, miloval sokoly a dostihy velbloudů a rád si zahrál bowling.

Abdalláh patřil k nejoblíbenějším vládcům v historii království. I ta - samozřejmě vedle silné policie - vedla k tomu, že se během arabského jara v roce 2011 konalo v Saúdské Arábii jen velmi málo protestních akcí. V beduínské tradici vedl Abdalláh také přímý dialog se svými poddanými, kteří se na něj obraceli, když měli pocit, že utrpěli justiční křivdu. Někteří z nich v tomto směru uspěli. Oblibě se král těšil i díky tomu, že nevedl okázalý život v luxusu - na rozdíl od dalších členů královské rodiny.

Nový saúdský král Salmán
Zdroj: Abd Rabbo-Hounsfield-Klein-Mousse-Zabulon/ČTK/ABACA

Nový král Salmán platí za čestného a respektovaného politika, který stál za rozkvětem Rijádu

Nový král Salmán je podle britské odbornice na království Jane Kinninmontové „relativně liberálně zaměřený reformátor, který je ale limitován některými ustálenými zvyklostmi království“. V politických kruzích má pověst čestného muže a uznávaného člena a arbitra rozvětvené královské rodiny.

Následníkem trůnu je od června 2012. Ve stejnou dobu se stal i prvním vicepremiérem, od listopadu 2011 je také ministrem obrany. V minulých letech často vedl zasedání vlády a za nemocného krále Abdalláha jezdil do zahraničí či přijímal zahraniční delegace. V květnu 2013 například přijal v přístavu Džidda českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Podle některých zpráv ale neměl Salmán se svým bratrem Abdalláhem vždy ideální vztahy. Abdalláh například loni v březnu naznačil, že novým korunním princem místo Salmána jmenuje svého nevlastního bratra, 35letého Mukrína. Ten se dnes stal následníkem trůnu.

Salmán se narodil 31. prosince 1935 v Rijádu a skoro půl století (1963–2011) působil jako guvernér provincie kolem metropole Rijádu. Právě on se prý nejvíce zasloužil o moderní rozkvět Rijádu v minulých desetiletích, dříve zaostalé pouštní osady.

Král Salmán je 25. synem krále Abdal Azíze ibn Saúda, zakladatele Saúdskoarabského království, a členem klanu Sudajrí, ze kterého pochází sedm synů stejné matky Hasá bint Ahmad Sudajríové, oblíbenkyně prvního krále pouštní monarchie. Salmán stál a stojí v čele řady organizací, kontroluje například i jednu velkou mediální skupinu. V minulosti proslul také jako filantrop zejména v chudších muslimských zemích, jako jsou Somálsko, Súdán, Bangladéš, Afghánistán nebo Bosna a Hercegovina.

Třikrát ženatý Salmán má deset žijících synů, z nichž je nejznámější astronaut Sultán bin Salmán, dosud jediný občan Saúdské Arábie, který byl ve vesmíru (v červnu 1985 v raketoplánu Discovery). Další synové působí ve vládě.

V sobotu odpoledne předají na královském dvoře v Rijádu kondolence k úmrtí krále Abdalláha zahraniční představitelé. Za Česko se tohoto ceremoniálu zúčastní předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.