Třetí strana The Sun bez polonahé dívky způsobila v Británii šok

Londýn - V Británii se na chvíli rozhořel vášnivý mediální spor o kontroverzní stranu tři bulvárního listu The Sun. Více než 45 let na ní vycházejí fotografie dívek nahoře bez. Majitel novin Rupert Murdoch ji označuje za „britskou instituci“. V pondělí to vypadalo, že k radosti feministek skončí. Bulvár ale krotí vášně - vše zůstane při starém.

The Sun krotí vášně: Nahotinky na straně 3 zůstanou (zdroj: ČT24)

Britové zažili šok. Topless krasavice na třetí straně The Sun byly pryč - dámské půvaby zakryly plavky. Několik nečekaných centimetrů látky na poprsí vyvolalo velký rozruch. K rozdmýchání úvah o tom, že The Sun zřejmě nakonec podlehl tlaku kritiků své „třetí strany“, přispěl blízký list The Times. V úterý totiž napsal, že konec nahotinek schválil Rupert Murdoch, majitel obou periodik. 

Odpůrci třetí stránky hned začali slavit. Jak se ukázalo, předčasně. „Strana tři bude zítra v deníku The Sun na stejném místě jako vždy – mezi druhou a čtvrtou stránkou,“ napsal na Twitter vedoucí PR oddělení deníku The Sun Dylan Sharpe.

Prohlášení listu The Sun 

„V souvislosti s nedávnými zprávami v ostatních médiích bychom rádi dali na srozuměnou, že toto je strana 3 a toto je snímek 22leté Nicole z Bournemouthu. Rádi bychom se omluvili novinářům z tištěných médií, televizí a rozhlasů, kteří strávili uplynulé dva dny mluvením a psaním o nás.“ 

Kampaň bojovníků za rovnoprávnost pohlaví tak nekončí. Proti fotografiím totiž už delší dobu protestují feministky, ale i jiní odpůrci, kteří je kritizují jako sexistické a vyšlé z módy. Protestní petice na internetu už podle BBC shromáždila více než 250 tisíc podpisů. The Sun v irském vydání přestal tisknout dívky s nahými ňadry už v roce 2013. 

„The Sun je neprodávanější rodinný deník v Británii. A 3. stránka má často tu největší fotku ženy v celých novinách,“ konstatovala aktivistka Yas Necatiová. Argument o rodině a dětech považuje The Sun v době všudypřítomné reklamy a otevřeného internetu za zcestný. „Opravdu žijeme ve světě, kde musíme zakrývat poprsí? Moje děti s tím vyrostly a bylo by úplně pokrytecké, kdyby to tak nebylo,“ tvrdí editor listu David Dinsmore. 

Podle odpůrců strany tři nejde ale jen o fotografii nahoře bez. Jde o celkový obraz ženy v celém plátku. Svým mužským protějškům se vůbec nepodobá. „Muži jsou oblečení, něco dělají, řídí zemi, úspěšně sportují,“ poznamenala Necatiová. 

Jedna z hvězd třetí stránky - Laura Lacoleová - to vidí jinak. Oslavovat ženskou sexualitu přece deník nikomu nevnucuje. „Ženám to vysílá signál, že můžou dělat, co chtějí, co si vyberou,“ říká modelka. 

Ňadra obsadila třetí stránku The Sun už před 45 lety, krátce poté, co se vlastníkem stal Murdoch. Polonahé dívky obvykle doplňuje krátký text citující dosti nepravděpodobný názor modelky na nějakou aktualitu, často spojenou s tématem, které The Sun prosazuje. 

  • Nápad s polonahými dívkami přispěl k prudkému růstu nákladu. Okopírovaly ho proto další bulváry v Británii i v zahraničí.

Mediální magnát Murdoch se odhalování toho, co se nemá, neštítí. V roce 2011 musel kvůli skandálu zavřít noviny News Of The World. Vyšlo najevo, že odposlouchávaly telefony vlivných lidí a celebrit. 

Vydáno pod