Šíitští rebelové vyhráli, jemenská vláda a prezident odstupují

Saná – Jemenský premiér Chálid Báhah nabídl rezignaci své vlády. Nechtěl se prý nechat zavléct do „nekonstruktivního politického zmatku“. Informoval o tom na Facebooku. Odstoupit chce také prezident Hadí, parlament ale jeho rezignaci nepřijal a na zítřek svolal mimořádnou schůzi. Šíitští povstalci se včera s Hadím dohodli na ukončení násilí v metropoli Saná. Jemenské úřady pak znovu otevřely vzdušné, námořní i pozemní přístupové cesty do města Adenu, hospodářské metropole jižní části země.

Prezident Hadí obdržel premiérův dopis méně než 24 hodin poté, co dal najevo, že přistoupí na požadavky povstalců na změnu ústavy a větší zastoupení v parlamentu a státních institucích. Šíitští rebelové se údajně zavázali, že přestanou obléhat prezidentský palác a propustí prezidentovy poradce, které zadržovali v uplynulých dnech. Zatím se tak ale nestalo. 

„Když jsme zjistili, že naše snaha pomoci Jemenu nikam nevede, rozhodli jsme se rezignovat. Nechceme být součastí toho, co se děje, a vzít na sebe odpovědnost za to, co dělají jiní,“ napsal premiér na Facebook. „Je nám líto, že to došlo až sem a omlouváme se vám, trpělivým obyvatelům Jemenu, modlíme se, aby Bůh dopřál Jemenu stabilitu a bezpečnost,“ píše se v prohlášení. Báhah nazval svůj kabinet „vládou profesionálů“. Ustavena byla v listopadu a parlament ji posvětil následující měsíc.

Šíité dál obléhají klíčové budovy

Podle očitých svědků zůstává před prezidentovou oficiální i soukromou rezidencí nadále povstalecká stráž. Podle Hadího rebelové slíbili, že její muži posty brzy opustí. Člen vedení povstalecké skupiny Muhammad Buchajtí dnes ale uvedl, že k odvolání stráží a propuštění Hadího poradce může dojít během jednoho, dvou nebo tří dní, pokud budou úřady plnit dohodnuté kroky.

Zástupci jižního Jemenu ve středu obvinili povstalce, že v zemi provádějí agresivní puč proti legitimní vládě, a uzavřeli v reakci na to přístup do Adenu. Bezpečnostní rada dnes své středeční rozhodnutí zrušila s odkazem na to, že uzavřená dohoda umožňuje státním institucím vrátit se v poklidu k práci.

Zpravodaj ČT k Jemenu: Rebelové ovládají metropoli (zdroj: ČT24)

Podle zaměstnanců letiště už od dnešního znovuotevření přistála v Adenu dvě letadla, jedno z Káhiry a druhé ze západojemenského města Táizz. V provozu je podle zaměstnanců i přístav.

Jemen se propadá do chaosu od loňska, kdy šíité, obývající tradičně sever země, začali postupovat na jih a zabírat nová území. V září se jim podařilo vstoupit i do metropole Saná. Za násilnostmi je podle znalců šíitský Írán, který povstalecké šíity vyzbrojuje. Další zase připisují chaos Hadího dlouholetému předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi, který musel odstoupit po revolučních událostech v roce 2012. 

Vydáno pod