Doněck: Výbuch ve městě zabil 13 civilistů, armáda prohrává boj o letiště

Kyjev - Při zásahu trolejbusové zastávky v Doněcku minometnou palbou zemřelo 13 lidí a dvě desítky byly zraněny. Podle separatistů byla palba vedena z minometu umístěného na korbě dodávky, po explozi začal hořet i projíždějící trolejbus. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk z odpovědnosti za útok obvinil Rusko, to naopak obviňuje Kyjev. Podle posledních informací ukrajinská armáda nejspíš prohrála boj o doněcké letiště - potvrdila ztrátu klíčového nového terminálu. Povstalci navíc zajali několik vojáků.

Doněcké úřady v pozdější zprávě upřesnily, že si útok na zastávku vyžádal devět mrtvých a tři zraněné. Lékaři však trvají na bilanci třinácti mrtvých a 20 zraněných. Do prostoru zastávky dopadlo podle svědků pět min, zasáhly trolejbus a tramvaj.

K minometnému útoku došlo v Kuprinově ulici v Leninově obvodě jižně od městského centra. „Slyšeli jsme střelbu a utíkali na místo. Autobus byl zničený, jedno auto explodovalo, všude kolem byla mrtvá těla. Jeden muž v autobuse byl zraněný a prosil o pomoc,“ popsal jeden z obyvatel Doněcka. Do prostoru tramvajové zastávky dopadlo podle očitých svědků pět min, které zasáhly trolejbus a tramvaj. Střepina dopadla i na nedaleko stojící osobní auto, jehož řidič byl na místě mrtev.

Povstalci obviňují armádu, Kyjev separatisty a Rusko

Vzbouřenci obvinili z odpovědnosti za útok armádu. Agentura Interfax oznámila, že údajné pachatele útoku povstalecké komando už zadrželo. Jde o příslušníky diverzní skupiny, uvedla agentura bez dalších podrobností. Podle ruského ministerstva zahraničí byl dnešní krvavý incident v Doněcku „zločinem proti lidskosti“ a otevřenou provokací armády proti snahám o mírové urovnání ukrajinské krize. „Je zřejmé, že válečnickou lobby v Kyjevě a její zahraniční sponzory nezastaví ani lidské oběti,“ prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a vyzval k okamžitému a přísnému vyšetření incidentu.

Zatímco Lavrov z odpovědnosti za smrt civilistů viní ukrajinskou armádu, ukrajinské ministerstvo obrany naopak obvinilo separatisty. Palba byla podle Kyjeva vedena z obytných čtvrtí, které jsou v zóně ovládané vzbouřenci. Nejbližší ukrajinský voják se od těchto míst nachází patnáct kilometrů daleko, tvrdí ministerstvo. Po ústupu z doněckého letiště jsou nejblíže k místu incidentu pozice ukrajinské armády na severovýchodním předměstí Pisky, odkud ale minomety na jih Doněcku nedostřelí. Tuto verzi nepřímo potvrzují i svědectví některých obyvatel města.

Premiér Arsenij Jaceňuk obvinil z odpovědnosti za smrt třinácti lidí Rusko. „Ruští teroristé dnes znovu spáchali děsivý zločin proti lidskosti, odpovědnost za něj nese Ruská federace,“ řekl ukrajinský premiér. Ruská agrese podle něj skončí neúspěchem, stejně jako všechny dřívější agrese proti Ukrajině.

Nové civilní oběti si bojové operace v Doněcku vyžádaly jen několik hodin po ministerské schůzce v Berlíně, kde bylo dosaženo pokroku v jednání o urovnání ukrajinského konfliktu: z fronty by měly být do vzdálenosti 15 kilometrů staženy zbraně o ráži vyšší než 100 milimetrů. V případě Doněcku by to znamenalo, že z města bude vyvedena těžká výzbroj včetně některých minometů.

Trosky doněckého letiště
Zdroj: ČT24

Osud doněckého letiště zůstává nejistý, povstalci zajali 16 vojáků

Separatisté při dnešním útoku na doněcké letiště zajali 16 ukrajinských vojáků, o jejichž osvobození vyjednává generální štáb armády. Podle odpolední informace mluvčího protipovstalecké operace Andrije Lysenka drží vojáci v areálu letiště pouze startovací dráhu a hasičskou zbrojnici. Žádný další objekt se už nehodí k vojenskému využití, a armáda se proto rozhodla prostor opustit, dodal Lysenko. Armáda tak přišla i o pozice v novém terminálu, o který se poslední měsíce bojovalo.

Novináři z míst bojů informovali, že do zajetí padl i velitel ukrajinské letištní obrany. V ukrajinských médiích se objevují výzvy k potrestání generálů, kteří prý obranné boje v letištním areálu nezvládli.

Dav lynčoval vojáka přímo na zastávce

Šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko nehodlá mít se zajatci žádné slitování: „Nemohl jsem je bohužel všechny postřílet,“ řekl na tiskové konferenci v Doněcku. „Vyženu je ale na místo, kde dnes umírali lidé. Půjdou pěšky z letiště až na tramvajovou zastávku, kde budou prosit za odpuštění,“ řekl s odvoláním na ostřelování doněcké zastávky.

Později svou hrozbu splnil. Ozbrojenci na zastávku přivlekli spoutaného ukrajinského vojáka, kterého na místě očekávaly ruské televizní štáby a desítky rozhořčených lidí. Dav se pokusil zajatce lynčovat, lidé do něj kopali a bili ho pěstmi. Ozbrojenci ho jen s obtížemi dopravili do přistaveného vozidla.

Zacharčenko oznámil, že se dobrovolně rozhodl odevzdat Kyjevu tři zadržené vojáky a těla jejich osmi mrtvých druhů. Své mrtvé dostali od velitelů ukrajinských jednotek i separatisté. Výměna se podle agentury Unian odehrála na doněckém železničním nádraží.

Doněcké mezinárodní letiště Sergeje Prokofjeva se během posledních měsíců stalo pro obě bojující strany symbolem zápasu o ovládnutí Donbasu, přestože okamžitý strategický význam nemá. V dlouhodobější perspektivě ale podle ukrajinských médií může sloužit jako důležitá dopravní tepna mezi povstaleckým územím a Ruskem. Podle Kyjeva letiště leží na ukrajinské straně bojové linie vymezené minskými dohodami o příměří ze začátku září. Separatisté tvrdí opak. 

Kromě 13 zabitých civilistů v Doněcku dnes dalších deset lidí zahynulo podle povstaleckého velitele Eduarda Basurina ve městě Horlivka. V okolí Luhanska podle povstalců zahynulo osm lidí. Ukrajinská armáda naopak oznámila deset padlých vojáků, dalších 19 utrpělo zranění. Za posledních 24 hodin bylo na východě Ukrajiny podle agentury AFP zabito nejméně 41 lidí - vojáků i civilistů. Celkem si konflikt podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vyžádal od dubna na 5 000 obětí.

Povstalci zahájili ofenzívu u Mariupolu

Velení protipovstalecké operace dnes oznámilo zesílené boje na jižním úseku fronty u azovského přístavu Mariupol. Ukrajinská armáda tam prý čelí silné ofenzívě povstalců, kteří se snaží proniknout severozápadním směrem. Loni v létě se povstalecké jednotky při ofenzívě zastavily těsně před východní částí města.

Podle ukrajinského armádního analytika Dmytra Tymčuka probíhají tvrdé boje v obcích Pavlopil a Sartana na severovýchodních přístupových cestách k Mariupolu. O proražení ukrajinské bojové linie se snaží povstalecké dělostřelectvo a tanky. Do boje se údajně zapojují i ruské jednotky, což Moskva opakovaně popírá.

Od dnešního rána se rovněž tvrdě bojuje o obranný post ukrajinské armády číslo 31 u města Doněckyj v Luhanské oblasti, který ve středu obsadili vzbouřenci. Separatisté podle Kyjeva od rána ostřelují také okolí měst Debalceve a Avdijivka v Doněcké oblasti.

Vydáno pod