Boko Haram: Brutální jako Islámský stát, vládnout ale neumí

Abuja - Deset tisíc mrtvých, milion lidí bez domova, stovky unesených a zotročených dívek. Řádění islamistů z Boko Haram trvá už pět let. Milice tvrdí, že budují islámský stát, který oživí zašlou slávu středověkých muslimských říší na severu Nigérie. Nigerijci ale vidí jen mrtvoly ponechané napospas na ulici a hospodářský úpadek. Radikálové z Boko Haram jsou brutální jako Islámský stát, neumí ale budovat infrastrukturu. Lidé tak prchají ze severu země do vnitrozemí a sousedních zemí, což by mohlo podle odborníků destabilizovat celý region.

Radikálové z Boko Haram stejně jako Islámský stát stínají své nepřátele před kamerami, budovat státní struktury ale neumějí. „Novodobý islámský stát je jen výplodem jejich fantazie. Oni jen přijdou do vašeho domu a řeknou, že je teď jejich,“ podotkl Phineas Elisha, mluvčí státu Adamawa, kde byl kvůli boji s povstalci vyhlášen výjimečný stav.  

Islámský stát se snaží získat obyvatele dobytých měst a vesnic na svou stranu zdáním funkční státní správy. Nigerijští islamisté se ani nesnaží – lidi vraždí nebo je zotročují. Potravin je nedostatek. „Nemají žádnou formu vlády,“ uvedl Elisha, který na vlastní oči viděl zkázu způsobenou milicemi, když vládní jednotky loni v listopadu znovu dobyly město Mubi. 

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) odešel kvůli řádění Boko Haram z domova už milion Nigerijců. Další obyvatelé patrně uprchnou do vnitrozemí nebo do Kamerunu, Čadu a Nigeru, což by mohlo celý region destabilizovat. „Obáváme se dopadu krize na region a možného ohrožení míru a bezpečnosti v sousedních zemích,“ sdělil Reuters operační ředitel IOM.

Hlad a mrtvoly na ulicích

Uprchlíci z oblastí ovládaných nigerijskými radikály tvrdí, že kontakt povstalců s obyvateli se omezuje více méně na násilné obracení na jejich výklad islámské víry. „Dávají lidem rýži na vaření, rýži, kterou předtím ukradli z jejich obchodů. Dávají lidem konvice a pak už jen šály, kterými se mají ženy zahalovat,“ říká Maryam Peterová z vesnice Pambla. „Lidé hladovějí, živí se jen kukuřicí a dýněmi. Maso nemají vůbec, povstalci jim nic jiného nedávají,“ dodává.

Kontakt vesničanů s povstalci se podle Maryam omezuje na zákazy pohybu a hlídání, aby lidé neutekli. Jí se to před týdnem přesto podařilo. Jejím domovem se nyní stala bývalá škola. Spolu s ní tam je tisícovka dalších uprchlíků. 

Vraždy? Nařídil nám to Pán, tvrdí radikálové

Hnutí Boko Haram se přihlásilo k útoku na město Baga na severovýchodě Nigérie z počátku tohoto měsíce. Podle muže, který mluví na pětatřicetiminutové nahrávce, zabili radikálové lidi ve městě Baga, tak „jak nám to nařídil Pán“. Vysmál se také plánům Nigérie a sousedních států na vznik společných jednotek pro boj s Boko Haram. Zástupci zemí o něm jednali v úterý v nigerské metropoli Niamey. Na videu lze vidět i zbraně, jež radikálové pravděpodobně ukořistili na základně v Doron Baga, kterou při přepadu také obsadili.

Radikálové své oběti často ani nepohřbí. Když se pak armádě podaří zpět dobýt některou z vesnic, musejí pracovníci nigerijského Červeného kříže nejprve odklidit těla, říká Aliyu Maikano. Po listopadovém znovudobytí města Mubi si prý musel zakrývat nos i ústa, aby se vyhnul pronikavému zápachu tlejících těl. Přeživší prý hladověli a měli žízeň. „Nebyla tam pitná voda, protože ve většině studní byla rozkládající se mrtvá těla,“ říká Maikano. Někteří obyvatelé města na tom prý byli tak špatně, že ani nemohli mluvit.  

  • Pracovník Červeného kříže: „Nemají slitování. ISIS (dřívější zkratka pro Islámský stát v Iráku a Sýrii) je svým způsobem organizovaná skupina, je to byznys.“ 

Město islámu? Spíš město duchů

Jeden z přeživších říká, že rebelové přejmenovali Mubi na „Město islámu“. Když ale mluvčí vlády státu Adamawa Phineas Elisha vešel po znovudobytí oblasti do emírova paláce, vše prý bylo vyrabované, pryč byla podle něj dokonce i okna a dveře. „Mubi bylo město duchů… Doslova každý obchod byl vyrabovaný,“ říká. Trvalo mu prý několik hodin, než našel jedinou láhev s vodou.  

Místní obyvatelé tvrdí, že pokud chtějí přežít, musí předstírat, že radikály podporují. A milice si už cvičí novou generaci – své následovníky cvičí z unesených chlapců.

V srpnu zveřejnil údajný velitel milicí Abubakar Shekau videozáznam, na němž vyhlašuje po vzoru blízkovýchodního chalífátu „muslimské území“ v okrese Gwoza na kamerunské hranici. Boko Haram nyní kontroluje oblast o rozloze přes 30 tisíc kilometrů čtverečních, což je zhruba rozloha Belgie.

Jen za loňský rok při zhruba stovce teroristických útoků skupina zabila přes 3 000 lidí. Boko Haram tak zůstává největší hrozbou pro stabilitu největší africké ekonomiky tváří v tvář volbám, které se budou konat 14. února a v nichž se chce současný prezident Goodluck Jonathan ucházet o nový mandát.