Jemen: Šíité obsadili prezidentský palác. Ambasády jsou zavřené

Saná – Kmenoví šíitští povstalci se zmocnili prezidentského paláce v Saná a několika obrněných vozidel. Ostřelovali dokonce i prezidentův dům a už během pondělí zaútočili na premiérův konvoj. Pondělní boje si vyžádaly 9 mrtvých a 90 zraněných. Některé státy už přerušily provoz svých zastupitelských úřadů. Vůdce povstalců večer v dlouhém televizním projevu varoval před další eskalací situace, pokud prezident neurychlí prosazení dohody zaručující mimo jiné větší moc šíitům a přeobsazení komise pro novou ústavu. Kvůli napjaté situaci v zemi se sešla Rada bezpečnosti OSN.

Šéf rebelů Abdal Málik Hútí podle agentury AP řekl, že pokud jde o prezidenta, všechny „možnosti jsou otevřené“ a stupňování konfliktu „nemá žádnou hranici“. Prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hadího kritizoval za to, že prý kryje korupci a odmítá nasadit armádu do boje s al-Káidou.

Kvůli krizovému vývoji v Saná se dnes v New Yorku za zavřenými dveřmi sešla Rada bezpečnosti OSN. Ve svém prohlášení pak odsoudila útok na prezidentův palác i rezidenci a Hadímu vyjádřila podporu. K ukončení bojů vyzval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Jeden z armádních generálů označil dobytí prezidentského paláce za puč. Představitelé povstalců citovaní agenturou Reuters ale tvrdí, že jeho muži nechtějí na prezidenta nebo jeho rezidenci zaútočit a že v paláci prý „hlídají zbraně“.

Šíité v Jemenu
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Povstalci také obklíčili premiérovu rezidenci a kontrolují všechny silnice vedoucí k ní. Rebelové město ovládají už od září, dosud ale s vládou vyjednávali. „Útočili na civilní oblasti, to je hrozné. Nevyhnuli se ani ulici, která je obvykle plná aut a chodců,“ uvedl jeden z obyvatel města Saná Mohamed Jasín.

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí dnes vyjednával s jedním z poradců šíitů o komisi, která vyladí připravovanou ústavu. V původním návrhu se počítá se zavedením federálního systému. Ten má rozdělit zemi na šest federálně spravovaných oblastí. Šíité to považují za spiknutí, jehož cílem je rozdělit Jemen. Tento návrh by je připravil o přístup k moři. Šíité obývají tradičně oblast Saada na severu země u hranice se Saúdskou Arábií.  

Na nové ústavě pracoval hlavně šéf Hadího kabinetu Ahmad Avád bin Mubárak. Toho šíité o víkendu unesli. Naděje na mír je podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó stále ve hře. Převážně sunnitská vláda totiž usiluje o národní shodu. „Zastoupena je většina jednotlivých skupin v rámci Jemenu,“ připomněl Szántó.

Na rostoucí napětí v zemi už zareagovaly některé evropské státy. Francie dnes ponechala uzavřené své velvyslanectví, už v pondělí své úřady zavřely Británie a Nizozemsko.  

Zpravodaj ČT Jakub Szántó o povstalcích

„Jde o velkou část tradiční kmenové společnosti ze severu Jemenu, která vyznává odlišný islám než většina jižní části země, která je sunnitská. Toto jsou šíité ze zvláštní mystické větve. Začali se objevovat na přelomu let 2011 a 2012. Tehdy začali požadovat větší podíl na rozhodování nebo na ziscích. Pocházejí totiž z velmi zanedbané části země. V tuto chvíli se ukazují jako síla, která je schopná i svrhnout současného prezidenta.“

Jemen se propadá do chaosu od loňska, kdy šíité, obývající tradičně sever země, začali postupovat na jih a zabírat nová území. V září se jim podařilo vstoupit i do metropole Saná. Za násilnostmi je podle znalců šíitský Írán, který povstalecké šíity vyzbrojuje. Další zase připisují chaos Hadího dlouholetému předchůdci Alímu Abdalláhovi Sálihovi, který musel odstoupit po revolučních událostech v roce 2012.

V chudém cípu arabského poloostrova navíc operuje nejakceschopnější odnož sítě al-Káida. Přihlásila se i k nedávným pařížským útokům. Jemenské odnoži al-Káidy přitom chaos vyhovuje, posílení šíitských rebelů si nepřeje.