Boj o Doněck: Obytné čtvrti pod palbou, novináři měli štěstí

Doněck - Dělostřelecký granát zasáhl v Doněcku autobusovou stanici. Zemřel jeden člověk, dalších šest osob je těžce zraněných. Pod palbu se dostal i tým ukrajinských a ruských novinářů. Ukrajinská armáda v posledních dnech vytlačila povstalce z velké části tamního letiště. O krizi na východě Ukrajiny budou zítra v Berlíně jednat ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie.

Granát zasáhl nemocnici i lidi na zastávce

Situace v Doněcku se každým dnem zhoršuje, přestože na východní Ukrajině stále formálně platí příměří. Dnes zabíjel na autobusové zastávce granát. Dopadl na ni v okamžiku, kdy se místní obyvatelé nedaleko řadili do fronty na pitnou vodu, informovala agentura Unian. Těžce zranění jsou na tom prý špatně, dá se proto očekávat, že počet obětí poroste.   

Obytné čtvrti v Doněcku se stávají v posledních dnech stále častěji terčem ostřelování. V pondělí zasáhla střela dětskou nemocnici v centru města, tržiště a tuberkulózní léčebnu. Exploze způsobily značné hmotné škody a zranily přes deset lidí. „Jeden granát zasáhl u nás dům. Kolemjdoucího to zasáhlo, roztrhalo ho to,“ konstatovala obyvatelka Doněcku Olga. 

Nejhůř jsou na tom severní doněcká předměstí v těsné blízkosti letiště. „Jsme běžní obyvatelé, nemáme kam vyjet,“ podotkla jedna z obyvatelek města. Hodně lidí své domy opustilo a zbývající tráví většinu dne ve sklepě, přesto seznamy obětí dál narůstají. Situace se tak vyhrotila, že se uvažuje i o částečné evakuaci pozorovatelů OBSE.

Novináři vyvázli bez zranění

Podle ruské agentury TASS se dnes ve městě dostala do minometné palby skupina novinářů z Ukrajiny a Ruska. Reportéři spěchali k autobusové zastávce, u níž explodoval granát. Nikdo ale nebyl zraněn. 

Ukrajinská armáda také oznámila, že stále drží dobyté pozice na letišti v Doněcku. Separatisté ale na vojáky opakovaně útočí. Pokoušejí se přetnout koridor, jímž vládní jednotky dostávají posily a munici z obce Pisky ležící západně od letiště. 

Tvrdé boje pokračují také o město Horlivka na severovýchod od Doněcku, kde armáda zaútočila na pozice vzbouřenců dělostřeleckou palbou. 

Neoznačený tank na východní Ukrajině
Zdroj: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG/ISIFA

Pomoc z Ruska je za rohem, tvrdí ukrajinská média

Ukrajinská média informovala o tom, že Rusové chtějí poslat povstalcům posily, které by měly ofenzivu Kyjeva zastavit. Podle armádního analytika Dmytra Tymčuka proudí z Ruska už v těchto dnech velké množství těžkých zbraní a munice. Výzbroj se soustřeďuje jižně od Luhansku, kde je k nasazení na frontě údajně připraveno 25 ruských tanků a 30 obrněných transportérů. O přepravu vozidel se postaral speciální tým ruského jižního vojenského okruhu, uvedl Tymčuk. Přes město Krasnodon byly navíc podle něj do Luhansku přepraveny dvě roty ruských vojáků. 

Milan Dvořák, rusista

„Moskva má o míru jiné představy než Ukrajina nebo Evropská unie. Moskva by si zřejmě představovala, že budou splněny podmínky ze strany separatistů na výraznou autonomii. Kyjevská vláda by to naopak ráda co nejvíce omezila. V současné době to vypadá, že se konflikt bude vléct týdny, měsíce, nedej bože roky.“

Moskva mezitím obviňuje Kyjev z porušování minských dohod dojednaných počátkem loňského září. Jejich obsahem bylo příměří a stažení těžkých zbraní z linie fronty. Podle mluvčího Kremlu Kyjev ofenzivou na doněckém letišti komplikuje vyhlídky na summit Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, který se měl uskutečnit do konce ledna. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande ale účast odvolali s vysvětlením, že jednání má smysl jedině v případě, bude-li dosaženo pokroku v jednání o ukončení
ukrajinské krize. Optimisté doufali, že summit se může uskutečnit do konce ledna.