Kim navrhl jihokorejské prezidentce společný summit

Pchjongjang/Soul – Severokorejský vůdce Kim Čong-un v novoročním projevu odpověděl na jihokorejskou nabídku k obnovení vzájemných rozhovorů. Jihokorejské prezidentce Pak Kun-hje nabídl setkání a zahájení společného dialogu.

„Pokud jihokorejské úřady chtějí upřímně prostřednictvím jednání zlepšit vztahy mezi Severní a Jižní Koreou, můžeme obnovit pozastavené schůzky na vysoké úrovni,“ prohlásil Kim Čong-un v projevu, který byl zřejmě natočen předem a odvysílala jej státní televize. Upřesnil, že je připraven zúčastnit se summitu s šéfkou jihokorejského státu, budou-li splněny podmínky Pchjongjangu.

Obnovení vzájemných rozhovorů nabídla Jižní Korea svému severnímu sousedovi v pondělí. Pokud Pchjongjang nabídku přijme, mohli by se zástupci přes půl století znepřátelených zemí sejít už v lednu.

Jihokorejský ministr pro sjednocení Rju Kihl-če označil reakci severokorejského vůdce za „smysluplnou“. Jihokorejská vláda prý doufá, že dialog „bude neomezený a bude se týkat všech otázek společného zájmu“. Na programu by se mohla objevit například jednání o sloučení rodin rozdělených korejskou válkou či o spolupráci na společných projektech.

Pak Kun-hje při projevu v Kongresu USA
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Zástupci vlád Severní a Jižní Koreje se spolu naposledy oficiálně setkali loni v únoru, jejich jednání ale žádný větší pokrok nepřineslo. V říjnu pak tříčlenná delegace severokorejských představitelů z nejužšího vládního okruhu překvapivě navštívila závěrečný ceremoniál Asijských her v Soulu, což se pokládalo za vstřícné gesto. Krátce poté se v pohraniční vesnici Pchanmundžom setkali vysocí vojenští představitelé obou zemí.

Vztahy mezi oběma korejskými státy jsou napjaté už desítky let – od konce vzájemné války v roce 1953 zůstávají formálně ve válečném stavu. Soul dlouhodobě požaduje, aby Pchjongjang ukončil svůj jaderný zbrojní program. Rozhovory v této věci však nemají žádné výsledky.

Vydáno pod