Počasí komplikuje pátrání po obětech indonéské letecké katastrofy

Jakarta - Indonéští záchranáři, kteří pátrají po obětech nedělní nehody letadla společnosti Indonesia AirAsia, se znovu potýkají s nepřízní počasí. Rozbouřené moře znemožnilo potápěčům, aby se dostali na místo, kde se možná nachází vrak letounu.

Z moře poblíž ostrova Borneo se od úterka, kdy pátrací týmy začaly nacházet kusy vraku a těla obětí, podařilo vytáhnout devět ze 162 lidí, kteří byli na palubě letadla. Pozůstatky byly převezeny do Surabaje, odkud letoun mířící do Singapuru v neděli odstartoval a kde čekají rodiny obětí kvůli identifikaci.

Záchranáři na 19 lodích, ve čtyřech helikoptérách a v pěti letadlech pátrají po vraku airbusu a obětech na území o rozloze 13 500 kilometrů čtverečních, což je zhruba šestina České republiky. Jeden z pilotů zahlédl pod mořskou hladinou velký stín, podle záchranářů by mohlo jít o vrak letadla. „Stále ten nález není potvrzený, není k dispozici ani sonarový snímek letadla pod vodou,“ upozornil šéf pátracího týmu.

Dno prozkoumává miniponorka

Námořnictvo do oblasti vyslalo bezposádkovou miniponorku, která prozkoumává mořské dno a pomáhá hledat trosky stroje a především takzvané černé skříňky zaznamenávající nejdůležitější informace o letu. Ty mají vyšetřovatelům usnadnit zjištění příčin neštěstí. Nalézt je ale může podle odborníků trvat i týden.

Kromě pozůstatků obětí se zatím v moři poblíž místa, kde se letoun mohl zřítit, podařilo najít kufr, bezpečnostní skluzavku a záchrannou vestu. Záchranáři nenašli nikoho, kdo by neštěstí přežil. V letadle cestovali především občané Indonésie.

Místo pádu letu QZ8501
Zdroj: ČT24
Vydáno pod