Falešné bankovky rozhýbaly v Šanghaji dav, zemřelo 36 lidí

Šanghaj – V Šanghaji se oslavy příchodu roku 2015 na přeplněném nábřeží změnily ve smrtící tlačenici. Podle některých informací vše mohla zavinit dosud nezjištěná osoba, která do davu vhodila kopie dolarových bankovek. O život přišlo 36 lidí, dalších skoro pět desítek utrpělo zranění, z toho 13 těžká. Lidé, kteří se nemohou najít své blízké, zaplnili nemocnice, do nichž byly přivezeny oběti jednoho z nejhorších neštěstí, jaké čínské velkoměsto v posledních letech zažilo.

„Bankovky byly zelené. Nejdřív jsme si jich nevšímali, pak jsme ale jednu zvedli a na chvíli si mysleli, že jsou pravé. Ty bankovky to nejspíš všechno spustily. Všichni pak po sobě šlapali,“ popsala situaci svědkyně incidentu. Agentura Nová Čína uvedla, že falešné dolarovky létaly z okna jedné z budov, podle čínské televize padaly ze střechy.

V nemocnicích trnuli příbuzní v obavách o své blízké

Do jedné z nemocnic přišel muž s fotkou svého 25letého syna, ale když se dozvěděl, že všechna neidentifikovaná těla jsou ženského pohlaví, zase odešel. V jiné nemocnici policisté ukazovali fotografie mrtvých, které nemohli identifikovat. Okamžitě je obklopily desítky lidí. Ne všichni se k nim mohli dostat a jedna žena se rozplakala, když uviděla snímek, který kdosi pořídil mobilním telefonem. „Slyšela jsem, jak lidi křičí, někdo upadl, byla tam taková tlačenice, že jsem nemohla pořádně stát,“ řekla mladá žena a dodala, že se jí nepodařilo najít jednoho z kamarádů, s nimiž byla slavit.

Lidé v davu nevěděli kudy kam

Příčiny neštěstí úřady vyšetřují. Očití svědci dříve hovořili i o tom, že policie asi nedokázala zvládnout obrovské množství lidí směřujících v několika proudech na nábřeží, kde vypukla davová panika a zhoubná chaotická tlačenice. „Byli jsme dole pod schody a chtěli jsme nahoru, ale ti, co byli nahoře, chtěli dolů, a tak se dav tlačil a lidé padali,“ vylíčil v televizi jeden ze zraněných.

Městské úřady podle místního tisku již před týdnem zrušily laserovou show a masové odpočítávání úderů silvestrovské půlnoci právě z obavy před incidenty při hromadném vítání Nového roku. Silvestrovské oslavy jsou ve velkoměstě s asi 24 miliony obyvatel stále populárnější, loni se jich zúčastnilo na 300 tisíc lidí.