Výstavu Stopy lidí navštívil velitel Apolla 17

Praha - Americký astronaut Eugene Cernan, "poslední muž na Měsíci", který má české a slovenské předky, přiletěl, aby si prohlédl výstavu Stopy lidí v Národním muzeu. Na výstavě, která potrvá do konce června, je k vidění i československá vlajka, kterou měl s sebou na měsíčním povrchu a kterou v roce 1974 věnoval Astronomickému ústavu AV ČR.

Generální ředitel muzea Michal Lukeš upozornil, že Cernan byl před pětatřiceti lety posledním člověkem, který dosud stanul pevnou nohou na našem „vesmírném souputníkovi“. „Měli jsme pochopitelně zájem o originály předmětů z Apolla 11 včetně původního skafandru prvního člověka na Měsíci Neila Armstronga, ale američtí vědci to považují za jakési korunovační klenoty této mise,“ řekl Lukeš.

Cernan přistál tehdy v modulu Challenger spolu s kolegou Harrisonem Schmittem v kotlině nazvané Taurus-Littrow, kde nasbírali 110,5 kilogramu vzorků měsíčních hornin. Cernanovi prarodiče pocházeli z jižních Čech a z Kysucka na Slovensku. Vlajka se do Československa dostala v roce 1974. Cernan, který tehdy přijel jako novinář na mezinárodní veletrh Incheba v Bratislavě, ji předal tehdejšímu řediteli Astronomického ústavu v Ondřejově Luboši Perkovi.

Atraktivní exponáty jsou na výstavě umístěny v bezpečnostní vitríně a při instalaci s nimi odborní pracovníci zacházeli doslova v rukavičkách.  Návštěvníci mohou vidět například i návlek na botu a helmu z výcvikového programu amerických astronautů.

Expozicí s podtitulem Pěšky od pravěku na Měsíc chce Národní muzeum navázat na úspěch výstavy o lovcích mamutů. Autoři se inspirovali lidskou nohou jako nástrojem či objektem, ale obrazně i stopami lidské civilizace od pravěku po současnost, od hlubin oceánů po jeho stopy na Měsíci.

Neobvyklé architektonické řešení navrhl do třech hlavních sálů v prvním patře budovy scénograf Daniel Dvořák. Zaplnil je labyrintem chodeb, prostorů, průchodů a průhledů, které nikdo neuvidí vcelku. Návštěvníci se ocitnou uprostřed válečné vřavy, vyzkoušejí si schopnosti na sprinterské dráze, „projdou“ se po Měsíci, zanechají svou stopu v chodníku slávy a poznají různé typy cest i povrchů, po kterých se chodí.