Bush žádá od Kongresu další „mimořádné“ finance na Irák

Washington - Americký prezident George Bush dnes na tiskové konferenci kritizoval údajné velké zpoždění při dosavadním schvalování výdajů na války v Iráku a Afghánistánu a vyzval Kongres, aby odsouhlasil také dodatečné investice ve výši 196 miliard dolarů. Bush se také vyjádřil k nové zprávě amerických tajných služeb v otázce íránského jaderného programu a k výsledkům parlamentních voleb v Rusku.

Na vojenské výdaje už Kongres vyčlenil z rozpočtu pro příští rok základních 471 miliard dolarů. Bush teď žádá dalších skoro 200 milionů. To se ale nelíbí zákonodárcům, demokraté například navrhli přidat 50 miliard, a to pouze v případě, že bude většina amerických vojáků z Iráku stažena do 15. prosince příštího roku. Předsedové obou komor Kongresu, demokraté Nancy Pelosiová a Harry Reid, už se jasně vyjádřili, že na této podmínce trvají.

Bush také hovořil o pondělní zprávě šestnácti amerických tajných služeb, podle které už Írán nepracuje na vývoji jaderných zbraní. Mezinárodní společenství by prý právě proto mělo pokračovat v diplomatickém tlaku na Teherán. Prezident ale také dodal, že na stole jsou nadále „všechny možnosti pro řešení problému“. „Pohlížím na tuto zprávu jako na varovný signál, že měli program a zastavili ho,“ řekl Bush na adresu Íránu. „Důvodem, proč je to varovným signálem, je skutečnost, že by ho mohli znovu rozeběhnout,“ dodal.

Zpráva tajných služeb byla pro mnohé překvapením. Po letech tvrdých výpadů a obviňování z výroby jaderných zbraní totiž sami Američané uznali, že nebezpečí dosud hrozící nebylo bezprostřední. Minulý měsíc Bush dokonce varoval, že Írán, vyzbrojený jadernými zbraněmi, by mohl vyvolat třetí světovou válku. Teherán, který přitom jaderný program už před čtyřmi lety zastavil, tuto zprávu uvítal jako obhajobu tvrzení o jeho mírových účelech.

Bush se dnes také zmínil o prezidentských volbách v Rusku. Putinovi prý v telefonickém rozhovoru tlumočil znepokojení nad jejich průběhem.