Rusové spíše odmítají, že Putin by měl být vůdcem národa

Moskva - Prohlášení prezidenta Vladimira Putina vůdcem národa, jak o tom hovoří prokremelští politologové i nejsilnější politická strana Jednotné Rusko, zřejmě nebude jednoduché. Nejnovější sociologické průzkumy totiž ukazují, že s podobnou myšlenkou souhlasí jen 17 procent Rusů. Proti je 30 procent ruských obyvatel, kteří si myslí, že nápad zavání návratem kultu osobnosti. S Putinovou prací ve funkci prezidenta je přitom podle zjištění sociologického Střediska Jurije Levady spokojeno celých 84 procent ruských obyvatel.

Výsledky Levadova střediska také ukázaly, že 27 procent Rusů by proti Putinovi jako vůdci národa nic nemělo, ovšem za určitých podmínek. Muselo by například být naprosto jasné, co takové označení znamená, a muselo by se na toto téma uskutečnit opravdové referendum.

Jednotné Rusko přitom už nedělní parlamentní volby, v nichž v celé zemi drtivě zvítězilo, vydávalo v předvolební kampani právě za referendum o celonárodní podpoře Putinovi. Strana získala 64 procent hlasů voličů a s tím i ústavní většinu v novém parlamentu.

Putin už nemůže příští rok v březnu potřetí kandidovat v prezidentských volbách a jeho okolí nyní vytváří podmínky pro to, aby si svůj vliv mohl uchovat v jiné funkci.

Právě v této souvislosti začali Putinovi příznivci minulý měsíc používat termín vůdce národa. Podle politologů se má jednat o výraz označující nejpopulárnějšího politika země, s velkou morální autoritou a podporou výrazné většiny obyvatel, který má právo žádat od výkonné moci plnění jím stanovené politiky. Sám Putin má velkou šanci stát se například předsedou jedné z komor ruského parlamentu, hovořilo se i o funkci předsedy vlády.