Na konferenci o změnách klimatu zatím probíhají pouze neformální rozhovory

Nusa Dua – Již druhý den probíhá na indonéském ostrově Bali konference o změnách klimatu. Summit potrvá do 14. prosince a jeho hlavním cílem je sestavení tezí dohody, která by měla nahradit dosavadní Kjótský protokol o omezování emisí skleníkových plynů, jehož platnost končí v roce 2012. Konference zatím žádné zásadní usnesení nepřinesla, jednání na vyšší vládní úrovni začnou až od příštího týdne.

Dnes, stejně jako celý první týden, probíhají pouze neformální rozhovory mezi vládními delegacemi a experty, jednat se začne až příští týden po příjezdu. Českou republiku bude zastupovat ministr životního prostředí Martin Bursík, nicméně naše země nebude vyjednávat zcela nezávisle, ale spíše v rámci Evropské unie, s jejímiž cíli se ztotožňuje.

Všechny země jsou si vědomy, že situace je velmi vážná, státy Evropské unie, Japonsko a Kanada dokonce označují stav za hranici katastrofy. Ze zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu, vydané před dvěma týdny, vyplývá, že s téměř stoprocentní pravděpodobností jsou hlavní příčinou nevratných změn klimatu emise skleníkových plynů. Podle slov šéfa konference Yvo de Boera má dnešní věda prostředky na to, aby příčiny oteplování dokázala omezit, nyní ale záleží především na přístupu politiků.

Na vážnosti situace se země shodují, na řešení příliš ne 

Přestože účastníci konference nezpochybňují vážnost situace, jednání mohou ztroskotat na odlišných názorech, jak problémy, především snížení emisí škodlivých plynů, řešit, kdy je řešit a zda mají být limity snížení emisí závazné, nebo ponechány na rozhodnutí jednotlivých zemí.

„Největšími hráči jsou Evropská unie, Spojené státy s podporou Kanady, Čína s podporou Indie, Brazílie a velkých rozvojových států, a každá z těchto skupin přijíždí s rozdílnými představami,“ zdůvodňuje možné potíže při jednáních Jan Pretel, klimatolog z Českého hydrometeorologického ústavu, který je zároveň jediným českým zástupcem v Mezinárodním panelu pro klimatické změny. Zatímco Japonsko, Kanada nebo státy unie si nový protokol přejí, země, jako jsou Čína, Indie nebo Saúdská Arábie, říkají, že nový protokol nepotřebují.

Cíle summitu: nástupce Kjótského protokolu a pomoc zemím třetího světa

OSN chce na Bali dosáhnout toho, aby se účastníci shodli na zahájení rozhovorů o dohodě nahrazující Kjótský protokol. Jednat se bude také o pomoci nejchudším zemím světa, které jsou změnou klimatu nejvíce ohroženy. Už v Kjótském protokolu přislíbily průmyslové země finanční pomoc a spolupráci na nových energetických technologiích, aby se omezilo využívání klasických zdrojů. Podle rozvojových zemí ale pomoc, ke které se zavázaly, dostatečně neplní.

Během summitu se účastníci také budou snažit vyvinout diplomatický tlak na Spojené státy, aby nekladly překážky při přípravě nového protokolu. USA jako jediná z průmyslových zemí dosud Kjótský protokol neratifikovala, obává se důsledků pro hospodářský rozvoj. Ke změně přístupu by mohlo dojít příští rok v případě, že by se v Bílém domě dostali k moci republikáni. Jejich politika je „zelenější“ než politika demokratů, mohli by tedy souhlasit s přístupem k mezinárodně závazným limitům na snižování emisí škodlivých plynů.

Podrobněji lze průběh jednání přímo z Bali sledovat zde.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/9/888.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/9/886.jpg