Dopravu ve Francii opět naruší stávky

Paříž - Návštěvníci Francie by měli počítat s tím, že ve středu a čtvrtek bude v zemi narušena doprava, v Paříži možná hodně. Hlavní odborový svaz strojvedoucích dnes oznámil, že vyhlásil stávku železničářů na čtvrtek. Na středu plánují jednodenní stávku odbory v pařížské městské hromadné dopravě.

Odbory se domáhají zrušení či alespoň zásadní změnu vládního plánu, podle něhož by měly některé kategorie státních zaměstnanců například přijít o výhodu plného důchodu už po odpracování 37,5 let. Ostatní zaměstnanci na to musejí pracovat 40 roků. Ze stejného důvodu byly stávky již v listopadu, kdy byla doprava ochromena deset dní.

Vládní plán zrušit penzijní privilegia má podle průzkumů podporu většiny Francouzů, takže podobné stávky jsou nepopulární. Vedení většiny odborů si to uvědomuje. Kvůli radikalizaci části základny ale dále tlačí na vládu. Vláda je ochotna jednat jen o některých aspektech reformy, ale nemíní ustoupit od její podstaty.

„Víme, co je naše odpovědnost, není možné odmítat hnutí,“ prohlásil zástupce šéfa železničářských odborů CGT Laurent Russeil. Potvrdil, že cílem stávky je ovlivnit jednání o důchodové reformě.

Ministr dopravy Xavier Bertrand oznámené stávky v síti státní železnice SNCF a v hromadné dopravě metropole označil za „naprosto nepochopitelné“.

Vydáno pod